Българският фармацевтичен съюз също иска по-ниско ДДС върху лекарствата, плащани от НЗОК

  • 26 август 2015 09:20

  • 1592
  • 0
Българският фармацевтичен съюз също иска по-ниско ДДС върху лекарствата, плащани от НЗОК
© gettyimages

Българският фармацевтичен съюз настоява ставката на ДДС върху лекарствата, плащани от Здравната каса, да се намали наполовина. Това ще има положителен ефект върху бюджета на касата.

Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на съюза професор Илко Гетов по повод препоръката на Световната банка ДДС върху лекарствата у нас да се намали. Ползватели на лекарства, плащани с публични средства са милион и половина българи. От януари до юли НЗОК е платила близо 460 милиона лева. От тях 76 милиона са от ДДС върху лекарствата. Фармацевтите изчисляват, че дефицита ще достигне до 76 милиона лева до края на 2015 година.

В Европа само четири страни имат равна ставка на ДДС върху лекарствата и останалите стоки – България, Ирландия, Германия и Дания, посочи проф. Гетов в студиото на “Денят започва”. Доходите у нас са несравнимо по-малки. Решението за намаляването на данъка трябва да е политическо, коментира още председателят на съюза на фармацевтите и припомни, че темата имаше развитие по време на първия мандат на ГЕРБ. Диференцираните ставки вероятно ще затруднят работата на производителите и търговците на медикаменти, но фармацевтите са готови да приемат това неудобство.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1592 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини