Тест предсказва 4 вида рак

  • 20 август 2015 07:49

  • 3221
  • 0
Тест предсказва 4 вида рак
©

Нов генетичен тест може да предсказва 4 вида рак. Изследването установява дали човек е носител на синдрома на Линч, който крие повишен риск от отключването на определени тумори, съобщава „Стандарт”.

Синдромът на Линч представлява автозомно доминантно заболяване. Развитието му се свързва с MMR-гените, които контролират поправката на грешки в ДНК по време на репликацията й. Ако човек е носител на този синдром, той има висок риск да се разболее от рак на дебелото черво, на тялото на матката, на панкреаса и на простатата.

Смята се, че носителите на няколко генни мутации имат 50-70% риск да развият рак в рамките на живота си. Изследването обаче дава шанс на тези хора да намалят негативните последици от една подобна диагноза.

Генетичното изследване за синдрома на Линч има смисъл да се прави при фамилно обременени хора. Това означава, че човек трябва да има родственик от първа линия с рак на дебелото черво, членове на фамилията с наследствен неполипозен карцином или с множество полипи на дебелото черво.

Също така изследването е полезно и при хора с установен карцином на дебелото черво. В този случай целта е да се предпазят навреме роднините и близките им от страшното заболяване. Причината е, че ракът на дебелото черво е доста чест - в България годишно се откриват над 4000 случая. Освен това се открива все по-често и при млади хора под 50 години, при това в късни стадии - трети и четвърти. Научните изследвания показват още, че лечението при младите пациенти е по-трудно, по-скъпо и с по-лоши прогнози, отколкото при по-възрастните болни. Затова генетичното изследване за риск от рак на дебелото черво при младите хора също става изключително полезно.

Тестът се прави чрез кръвна проба, а скоро вероятно ще се ползва и слюнка. Материалът се изследва в специална лаборатория, оборудвана със секвенатори от последно поколение, за да се провери дали има изменения в определени гени. Получаването на резултатите отнема няколко седмици. Тестът се провежда в повечето големи специализирани лаборатории в САЩ и Европа и струва между 2 и 4 хиляди лева.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3221 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини