Пациентски организации скочиха срещу изтеглянето на лекарства от пазара

  • 20 април 2015 14:36

  • 1400
  • 0
Пациентски организации скочиха срещу изтеглянето на лекарства от пазара
© Getty Images/Guliver

Честата промяна на списъка с лекарства, които Здравната каса покрива, както и ниските цени, на които тя ги заплаща, отказват производителите им от българския пазар. Така животът на болни деца се застрашава, обяви Антоанета Витева от Асоциацията на родители на деца с епилепсия, цитирана от Дарик.

„Ние сме принудени да пътуваме до съседни държави и от там да си набавяме тези лекарства, а това се превръща в контрабанда. Това е един начин, по който държавата отказва да лекува нашите пациенти. Реферирането на лекарства с по-ниски цени, убива желанието на фирмите да внасят тези лекарства.

В момента родители на болни деца са принудени да пътуват до съседни страни, за да търсят животоспасяващи лекарства, извършвайки по този начин контрабанда. Причината е, че заради редица неуредици производителите на медикаменти ги изтеглят от нашата страна, информираха пациентски организации. 

"Другият голям проблем е, че промяната на позитивния списък се извършва на 15 дни. Но животът не е само в София, в малките градове и села пациентите понякога въобще не научават, че дадено лекарство е изкарано от този списък”, обясни тя. Днес, също така, никой не е на ясно Здравната каса за какво точно плаща. Затова е необходимо всеки пациент при излизане от болница да получава разходно оправдателен документ, в който е отчетено всичко, което му е извършено, предлага Петко Кенанов, председател на Конфедерация за защита на здравето.

„Сега болницата праща документ на Здравната каса. Какво пише в този документ е велика тайна, как така? Какво прави министърът на финансите, къде гледа той, защо досега не е сложил ред в здравната система? Министърът обеща, че ще се изработи такъв документ и впоследствие не ни включи в работната група. А аз не искам да излезе някой сакат документ, от който нищо да не се разбира. Всеки пациент както получава епикриза, така да получи и всички дейности, които са му извършени”, коментира Кенанов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1400 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини