Тестовите ваксини срещу меланома дадоха добри резултати

  • 03 април 2015 13:14

  • 1342
  • 0
Тестовите ваксини срещу меланома дадоха добри резултати
©

Експериментални ваксини срещу меланома дадоха добри резултати в клинични тестове с трима пациенти в САЩ, съобщи БТА.

Предварителните резултати потвърждават виждането за ефикасността на имунотерапията като стратегия за борба с рака. Тази стратегия се изразява в стимулиране на имунната система, за да бъдат атакувани и унищожени раковите клетки.

Пациентите са засегнати от меланома в напреднал стадий на развитие. "Ваксините изглежда увеличават броя на Т-лимфоцитите – ключови клетки от имунната система, които атакуват тумора", заявиха учените.

Ваксините са разработени посредством дешифриране на генома на тумора у всеки от тримата пациенти и с помощта на проби от здравите им тъкани. Целта била да се идентифицират характерни за раковите клетки мутирали протеини, наречени неоантигени. След това изследователите ползвали софтуер и лабораторни тестове, за да открият неоантигените, които е най-вероятно да предизвикат силна имунна реакция, и ги добавили във ваксината.

Ваксините били изпробвани върху пациенти, чийто тумор е премахнат по хиругичен път, но ракови клетки са се разпространили в лимфните им жлези, а това е знак, че може да се появи рецидив на болестта.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1342 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини