Оспориха решението за изплащане на по - евтините лекарства за трансплантираните

  • 17 октомври 2011 19:51

  • 2602
  • 0
Оспориха решението за изплащане на по - евтините лекарства  за трансплантираните
©

Специалисти по трансплантология и пациенти оспориха решението Здравната каса да започне да заплаща по-евтините, генерични лекарства за хора с трансплантации.

Причината е, че при сега действащия регламент това означава, че касата ще поема напълно само цената на евтиния препарат, а скъпите, с които почти всички трансплантирани у нас се лекуват, ще трябва да се доплащат, предаде БНР.

От Дружеството по трансплантология представиха становище, че смяната на терапията при трансплантирани пациенти може да доведе до много тежки последици, затова настояват министерството да потърси бързо решение на проблема.

И пациенти, и специалисти подчертаха, че не са по принцип срещу генеричните лекартва. Държим да е ясно, че в трансплантологията има специфика,подчерта националният консултант доц. Никола Владов.

"Финансовите разходи за лечение на усложненията след трансплантация и след смяната на един препарат с друг са много и могат многократно да надвишат разликата в директната лекарствена себестойност между оригиналните и генеричните препарати", допълни той.

По-рано министърът на здравеопазването Стефан КонстантиновСтефан Константинов Стефан Константинов е роден на 02.01.1966 г. в гр. София. През 1983 г. завършва средното си образование заяви, че е отворен за дискусии.

Председателят на федерация Български пациентски форум Теодора Захариева заяви, че пациентите са готови да излязат на улицата, за да защитят правото си на адекватно лечение.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2602 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини