Тестват универсална противоракова ваксина

  • 04 февруари 2015 10:07

  • 3228
  • 0
Тестват универсална противоракова ваксина
© Getty Images/Guliver

Учени обявиха, че са планирали тестването на клиничен опит на "универсална" противоракова ваксина, публикувано в сп. "Сианс е авнир", съобщи БТА.

Регионалният университетски болничен център в Безансон, Франция, оповести, че през юни ще изпробва върху пациенти нова терапевтична противоракова ваксина, създадена от проф. Оливие Адотеви и проф. Кристоф Борг. Тя ще бъде тествана за около 3-годишен период върху 54 пациенти, засегнати от белодробен рак.

Ако резултатите от тестовете са удовлетворителни, ваксината ще намери приложение далеч извън рамките на лечението на белодробен рак.

Тя ще бъде използвана и в борбата срещу други видове рак.



"UCPVax е смятана за универсална, защото взема за мишена ензима теломераза, който прави раковите клетки безсмъртни и се среща при повечето видове рак", поясниха проф. Адотеви и проф. Борг.

Разработената от тях терапевтична ваксина активира лимфоцитите T CD34 - имунни клетки, които са ефикасни в борбата с тумора.

"Тази ваксина стимулира имунната система на пациента в борбата ѝ с тумора", увери проф. Виржини Вестел от центъра в Безансон.

"Става въпрос за ваксина, която позволява да се опознае по-добре имунната система на пациента и да се подобри ефикасността на съществуващи терапии", отбеляза проф. Борг.

Противораковите терапевтични ваксини се ползват при имунотерапия - терапевтичен метод, който се изразява в това да се стимулира имунната защита на раково болни, за да се бори по-ефикасно с тумора и евентуалните му метастази. Имунотерапията днес е сред най-обещаващите методи за борба с рака.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3228 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини