Татуировка мери кръвната захар

  • 21 януари 2015 14:38

  • 2833
  • 0
Татуировка мери кръвната захар
©

Татуировка може да помогне на милиони диабетици, които трябва няколко пъти дневно да измерват кръвната си захар. Инженери от Калифорнийския университет в Сан Диего създадоха татуировка, която позволява едновременно да се вземе кръвна проба от пациента и да се измери кръвната му захар, съобщи БТА.

За да се следи нивото на стойността на кръвна захар в организма е нужно от пръсти на ръцете на засегнатите от диабет тип 1 и на някои болни от диабет тип 2 да се вземат няколко капки кръв чрез убождане. Редица изследователски екипи в целия свят обаче търсят по-малко инвазивни методи за измерване на кръвната захар.

Гъвкавото уредче е съставено от принтирани върху хартия електроди и изпълнява роля на временна татуировка.

След като е поставена върху кожата, татуировката в продължение на 10 минути произвежда слаб електрически ток, за да накара натриевите йони в кръвта между кожните клетки да мигрират към електродите. В случая става дума за обратна йонофореза, обясняват учените.

Тези йони пренасят със себе си молекули глюкоза. Сензор в татуировката измерва енергията на електричния заряд, произведен от глюкозата, а това позволява да се определи нивото на кръвната захар.

Изследователите тествали татуировката върху 7 мъже и жени на възраст между 20 и 40 години, в чиито семейства няма предишни случаи на диабет. След като участниците консумирали храни, съдържащи голямо количество въглехидрати – сандвичи и газирани напитки, уредът ефикасно измерил нивото на кръвната им захар.

Резултатите от изследването са публикувани в журнала "Аналитикъл кемистри".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2833 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини