Учени подмладиха мушици, ще опитат и при хора

  • 20 януари 2015 10:26

  • 2296
  • 1
Учени подмладиха мушици, ще опитат и при хора
© Getty Images/Guliver

Швейцарски учени откриха начин за удължаване на живота, чрез активиране на определен ген, който унищожава болните клетки. Резултатите от изследванията си те са публикували в сп. "Сел", съобщи БТА.

Екип от учени от университета в Берн е установил, че ако се повиши активността на гена ahuizotl при плодови мушици, животът на насекомите се удължава с 1,5 пъти. "Еликсирът на младостта" разрушава болните и увредени клетки, а продължителността на живота на насекомите нараства с 50-60%.

"Запазването на здравите клетки в конкретни тъкани и унищожаването на болните независимо от здравословното състояние е стратегия, която, очевидно, работи успешно в много случаи и съществува при бозайниците", казва Едуардо Морено от университета на Берн, специалист по клетъчна биология и ръководител на експеримента.

При хората също съществува генът ahuizotl. Ако изводите за действието му при плодовите мушици се окажат валидни и за човека, той ще помогне да се увеличи продължителността на живота до 120 години.

Генът е кръстен на подобен на куче герой от ацтекски мит. То живее във водата и защитава обитателите й от хората.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2296 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.01.27 | 18:45

1
Мммне, пак толко ше живеем. Сега живеем по 70-80 г, ама тия дето сега са на толкова не са расли със сухо мляко и гмо домати, канцерогенни консерванти и т.н., натъпкани в гигантски мегаполиси с милиони автомобили в тях. Така, че това откритие може само да помогне на идните поколения да се балансират нещата малко..

Добави коментар

Водещи новини