Лекарството за ебола поражда етични дилеми

  • 14 август 2014 09:03

  • 2389
  • 0
Лекарството за ебола поражда етични дилеми
© Getty Images/Guliver

Пратка от експерименталното лекарство срещу ебола – ZMapp, пристигна в Либерия със самолет от САЩ. Лекарството ще бъде използвано за лечение на двама либерийски лекари, заразили се с болестта, докато помагали на пациенти. Пратката бе донесена лично от външния министър на страната, съобщи БТА.

Световната здравна организация посочи, че от това лекарство засега са произведени 10-12 дози и това поставя трудни етични въпроси – кой да има предимство при използването му.

Двамата либерийски доктори, ще са първите африканци, които ще го получат. Досега то бе дадено на испански свещеник, който по-късно почина, и на двама американски хуманитарни работници, за които се твърди, че са показали признаци на подобряване. Освен това здравните власти се тревожат, че използването на това лекарство, чието въздействие още не е доказано, може да доведе до обвинения, че използват хора като опитни мишки.

Базираната в Калифорния компания, произвеждаща експерименталното лекарство, съобщи, че запасите ѝ вече са изчерпани и че за производството дори на съвсем малко ново количество ще са необходими месеци.

Медикаментът не е бил изпробван върху хора и не е ясно дали е ефикасен, или може да навреди. Изследвания върху маймуни обаче сочат, че препаратът е ефективен в голям брой от случаите.

Президентът на Гвинея Алфа Конде обяви извънредно положение заради епидемията от ебола. Миналата седмица аналогично решение взеха Либерия, Нигерия и Сиера Леоне. Заради епидемията от хеморагична треска Гвинея Бисау затвори границата си с Гвинея.

СЗО съобщи вчера, че за два дни – неделя и понеделник – са регистрирани 56 нови смъртни случая и 128 нови случая на заразяване с вируса на ебола в Западна Африка.

Епидемията до този момент е взела 1069 жертви, а 1975 души са случаите на заразени.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2389 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини