Американски учени разработват ваксина срещу вируса ебола

  • 04 август 2014 19:46

  • 2013
  • 2
Американски учени разработват ваксина срещу вируса ебола
© Getty Images/Guliver

Ваксината срещу вируса ебола може да бъде създадена най-рано следващия юли, съобщиха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС, цитирани от БТА.

Експерименталната разработка на ваксина е на финален етап, посочват учените. Вирусът ебола води до крайно опасната за човека хеморагична треска ебола. Тестовете се правят в САЩ. Оттам посочват, че почти е завършил експерименталния етап, като изпитанията й върху хора могат да се осъществят още през месец септември, заявяват от Националния институт по здравеопазването на САЩ.

Разработката на медицинския препарат е в ход от няколко години. Той е показал положителни резултати при опити с примати.

Директорът на Националния институт по алергиите и инфекциозните заболявания на САЩ Антъни Фози поясни, че първите данни за ефективността на ваксината след тестването й върху хора могат да бъдат получени още в началото на следващата година. Според д-р Фози до юли следващата година ваксината трябва да е напълно готова.

Епидемията от ебола в Западна Африка продължава, като пострадалите са над 1300. В Гвинея, Сиера Леоне и Либерия болестта е причинила смъртта на почти 730 души. В момента няма ваксина срещу ебола.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2013 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.08.05 | 13:54

2
така започват всички зомби-апокалипсиси

2014.08.05 | 13:54

1
амчи как - нали за това е целата раота..

Добави коментар

Водещи новини