Великобритания е пропиляла стотици милиони лири за „Тамифлу“

Властите във Великобритания са пропилели стотици милиони лири за противогрипното лекарство „Тамифлу“, което действа не по-добре от парацетамола, информира БНР.

Този извод се налага от изследване на неправителствената организация „Кокрейн Колаборейшън“, цитирано от Би Би Си. Производителят „Рош“ и други експерти разкритикуваха анализа. Според авторите му, обаче „Тамифлу“ не предотвратява заразяването, нито намалява опасните усложнения от грипа, а само облекчава симптомите.

Британското правителство похарчи 473 милиона британски лири за запаси от лекарството, след като някои агенции предрекоха смъртта на 750 хиляди души в случай на пандемия от свински грип. Подобни решения бяха взети и в други държави.

В България бившият министър Божидар НаневБожидар Нанев Божидар Нанев е български лекар и политик, бивш министър на здравеопазването в кабинета на Бойко стана подсъдим за неизгодни сделки за доставка на 200 хиляди опаковки "Тамифлу". Той беше обвинен, че при епидемията от птичи грип към края на 2009-а година е сключил 2 договора с фармацевтичната компания "Рош България". Според прокуратурата от тях са нанесени вреди на държавата за близо 2,5 милиона лева. Съдът оправда Нанев, но въпреки това той подаде оставката си като министър на здравеопазването.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Лекарства

още

Анкета

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Избрано от Интернет