Производители на евтини лекарства се оплакват от натиск (видео)

  • 28 март 2014 10:43

  • 1697
  • 0
Производители на евтини лекарства се оплакват от натиск (видео)
©

Съществува сериозна опасност евтините медикаменти да изчезнат от нашия пазар. За това предупредиха производителите на генерични лекарства, които се оплакват от силен ценови натиск от страна на държавата, предаде БНТ.

Освен задължителните отстъпки към касата, промените на Закона за здравно-осигуряване предвиждат и значително по-високи такси към изпълнителната агенция по лекарствата. Това може да направи производството на генерици нерентабилно.

Според Асоциацията на генериците цените на лекарствата у нас по начало са ниски заради реферирането с други държави. Като се добавят и новите такси, производството ще стане нерентабилно, казват от бизнеса.

И докато предупреждението на производителите е в бъдеще време, според бранша не липсват и абсурди в настоящето. От асоциацията недоумяват защо лекарите не изписват по-евтините генерични варианти на лекарствата за трансплантирани. След като медикаментите им отлежавали близо 2 години, сега производители трябва да унищожат имуносупресори за близо половин милион лева. В същото време трансплантираните пациенти сами доплащат по-скъпите оригинални лекарства, които ги поддържат.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1697 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини