Нанолекарство на IBM унижощава гъбички, които не се влияят от антибиотици

  • 10 декември 2013 21:21

  • 3164
  • 3
Нанолекарство на IBM унижощава гъбички, които не се влияят от антибиотици
©

Изследователите на IBM заедно с научен екип в Сингапур са създали нанолекарство, използвайки обикновена пластмаса, съобщава The VentureBeat.

Лекарството е хиляда пъти по-малко от зрънце пясък и може да се използва за атакуване на гъбички, които не се влияят от антибиотици. Разработката преставлява подобряване и разширяване на технология, създадена през 2011 година. Учните се надяват, че могат да използват значително усъвършенстваното нанолекарство, за да атакуват само вредните клетки в тялото и да ги убиват като „нинджи”. Пробивът в третирането на гъбични заболявания би могъл да навлезе в масова употреба и да помогне на един милиард хора при лекуването на инфекции.

За създаването на нанолекарството могат да бъдат използвани пластмасови материали като полиетилен терефталат, които се превръщат в нетоксични и биосъвместими материали, специално направени да атакуват гъбични инфекции, подминавайки здравите клетки.

IBM стартира програмата си за нанолекарства от полимери преди четири години, опирайки се на познанията си за материалите, от които се правят чипове. Компанията планира да работи заедно с различни партьори, за да доведе нанолекарството до пазара.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3164 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Крум Усаински

2013.12.11 | 00:37

2
а хемороиди :(

2013.12.11 | 20:56

3
Круме, ти хемороиди нямаш, Бойко те чука отзад достатъчно често и не им позволява да излязат!
sulaco

2013.12.10 | 22:22

1
we are the borg....

Добави коментар

Водещи новини