Дистрибутор на лекарства спира доставките за болници

  • 05 ноември 2013 19:35

  • 1667
  • 0
Дистрибутор на лекарства спира доставките за болници
©

"Пирогов" и Военномедицинската академия в столицата, както и две провинциални болници, ще останат без доставки на лекарства и консумативи от страна на фармацевтичната фирма "Фаркол", заради просрочени задължения. Това обяви пред Дарик председателят на Съвета на директорите на фирмата Георги Базотев, като уточни, че доставките постепенно ще бъдат ограничавани, докато накрая бъдат спрени.

Базатов обаче увери, че болниците нямат вина за така стеклите се обстоятелства, тъй като Здравната каса в момента е способна да осигури средства единствено за заплатите на работещите в тях.

Най-голямо просрочие има бургаската болница с над 1,3 млн. лева дългове. "Пирогов" дължи над 1,2 млн., а болница „Хаджи Димитър" в Сливен - 530 000 лева, а Военномедицинската академия - около 400 хиляди, съобщи Георги Базотев.

„Болниците и особено обществените болници не ползват кредити. Доставчиците я вършат тази работа, те взимат кредити и доставят на практика на болниците. Само дето в тази обстановка, в която съвсем планирано няма да се заплащат лекарствата в следващите три месеца, които са на общ обем общо в страната 200 млн., тези доставчици би трябвало от някъде да организират още 200 млн. и да ги оставят в болниците", допълни Базотев.

Ограничаването на доставките на четирите болници не е от днес, допълни експертът и уточни, че Военномедицинската академия е останала без лекарства и консумативи от въпросната фармацевтична фирма още преди 4 месеца.

Базотев е убеден, че 80-те процента от изработеното, които касата в момента заплаща на болниците, са достатъчни само и единствено за заплатите на персонала.

„Тоест ще има само за заплати, с останалите 20% болниците се разплащат с доставчиците на лекарства, консумативи, ток, вода и т.н.Те просто няма да могат тома да го оправят", допълни Базотев.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1667 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини