Бюрокрация вместо лекарства

  • 18 октомври 2013 20:45

  • 1740
  • 0
Бюрокрация вместо лекарства
©

Хиляди хронично болни ще продължат да се сблъскват с тежка бюрокрация, за да получават лекарствата си. Почти всички национални консултанти са дали становище, че не трябва да се удължава срока на протоколите, съобщават по БТВ новините.

Пациенти настояваха протоколите, с които си вземат лекарствата да важат вместо за 6 месеца, за 1 година. За да се сблъскват по-рядко с тежката процедура да събират цял куп документи, които да представят пред лекарска комисия, пред районна здравна каса, а оттам и пред националната.

От НЗОК поискаха становища от всички национални консултанти възможно ли е срокът да бъде удължен. Отговорът на повечето бил отрицателен.

Става дума за заболявания като множествената склероза и редките болести. Промяна обаче ще има най-вероятно за астматиците. Според лекарите няма проблем протоколът за нужното им лекарство да се заверява само веднъж годишно. Има и консултанти, които не са спазили срока на здравната каса и бавят становищата си.

От касата ще изчакат становищата на всички консултанти и чак след това ще вземат окончателно решение. Междувременно, планират да отпаднат изцяло протоколите за някои лекарства в психиатрията и някои за епилепсия, за които занапред ще се изисква само рецепта.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1740 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини