Вадят от аптеките лекарствата фантоми

  • 14 октомври 2013 09:04

  • 1539
  • 0
Вадят от аптеките лекарствата фантоми
©

Лекарствата "призраци", които са на пазара само на хартия, няма да подбиват изкуствено цените и да ощетяват пациентите. Спецорган ще контролира дали фармацевтичните компании регистрират занижени цени за продажба на някои лекарства, а след това не ги внасят.

Когато бъдат засечени такива случаи, хапчетата ще бъдат заличавани от списъка с медикаменти в България. Така министерството иска да спре дъмпинга, заради който пациентите остават без лекарства за някои диагнози в онкологията, неврологията и други сериозни области. Идеята е част от проекта за нова концепция за лекарствена политика на здравното министерство. В момента неетични компании регистрират за продажба медикаменти с цени под реалната им себестойност, за да пренаредят пазара. След това обаче не ги внасят. Въпреки това по закон тяхната ниска цена се приема за меродавна и касата или болниците нямат право да купуват на по-висока. Другите компании пък нямат сметка да продават толкова евтино и не внасят медикаменти за съответното заболяване. Така се оказва, че в страната изчезват всички лекарства за една диагноза.

"Затова искаме да създадем специален орган, който да следи медикаментите, които подбиват цените, и да ги изключва от позитивния списък", обясни пред "Стандарт" д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването.

Сред другите идеи в концепцията е съобразяването на паралелния износ на лекарства с наличностите в страната. При тази дейност търговците препродават внесени медикаменти за нашия пазар в други страни, където цените са по-високи. На година така се изнасят лекарства за около 80 млн. лв. Идеята е това да става след съгласуване с агенцията по лекарствата, която да каже дали у нас остават достатъчно наличности.

Освен това искаме да въведем "пакетно договаряне" на цените на лекарствата за здравната каса, каза Пенков. Това означава касата сама да договаря стойностите, на които плаща лекарствата. Вместо да се определят цени за всеки медикамент поотделно, всяка фирма ще дава обща отстъпка за всички лекарства, които предлага на НЗОК. Така ще избегнем опасенията на компаниите, че по-ниските цени могат да станат публични и референтни за пазарите в други страни, обясни Пенков.

Под въпрос са други идеи в концепцията като диференцирано ДДС за лекарствата, стимулиране на създаването на денонощни аптеки в местата с над 20 000 души, такса за пациентите за 100% реимбурсираните медикаменти, повишаване на процента, който плаща касата, когато се появят техни генерици.

Последвайте канала на

Novini.bg
1539 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини