Отпадат протоколите за получаване на човешки инсулин

  • 04 октомври 2013 11:03

  • 1842
  • 0
Отпадат протоколите за получаване на човешки инсулин
©

Здравната каса улесни диабетиците, като премахна изискването за издаване и утвърждаване на протоколи при отпускането на човешки инсулини. Това съобщиха от пресцентъра на институцията, като уточниха, че промяната изисква започването на терапия с инсулин задължително да се извършва след преглед от специалист ендокринолог.

На общопрактикуващия лекар следва да се представи медицинския документ от извършените прегледи, което включва амбулаторен лист и епикриза, с назначената терапия - вид и доза на инсулина. Аптеките, които са договорни партньори на касата, считано от 01 ноември, ще изпълняват рецептите и няма да изискват от пациентите протоколи. За хората, при които има назначена терапия и вече са издадени протоколи, за остатъчния период на валидност на протокола не се налага извънреден преглед или консултация с ендокринолог.

От своя страна здравноосигурените пациенти с поставена диагноза Неинсулинозависим захарен диабет, на които за първи път е назначена терапия с инсулини, отпускани без протокол, имат право да получават глюкомер и съответно тест-ленти за него.

От касата допълват, че институцията е заплатила на аптеките почти 13 милиона лв. за човешки инсулини за първите шест месеца на 2013 година.

Последвайте канала на

Novini.bg
1842 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини