Надзорник от НЗОК намекна за лобиране при лекарствата за онкоболни

  • 03 октомври 2013 08:00

  • 2193
  • 0
Надзорник от НЗОК намекна за лобиране при лекарствата за онкоболни
©

За следващите два месеца лекарството за болните от рак на гърдата е осигурено. Засега няма как да съм недоволна, заяви пред БТВ онкоболната Диана Бурлакова.

Разбирам хуманната страна на битката на Бурлакова, но аз се подчинявам на закони, каза Иван Кокалов, който е член на Надзорния съвет на НЗОК. Касата е институция, която решава впоследствие разпределянето на определени средства. Ние не сме коравосърдечни убийци, а нямаше как да го вземем това решение. Лекарството от анекса от НРД за 2011 г. може да се реамбурсира само за панкреас и бъбреци, но не за рак на гърдата. Този медикамент има въздействие само върху определена група от болни с рак на гърдата.

Лекарството чака от януари да бъде разгледано от НЗОК и става въпрос за напреднали стадии на заболяването, отговори Бурлакова. Защо никой не ни дават пари, за да имаме увеличаването на средствата, защо не попитате как в парламента се орязва бюджета, попита Кокалов. Когато българите станем приоритет за държавата този въпрос вече няма да стои, каза Бурлакова. Няма страна в Европа, която да гарантира изписването на всяка нова форма на медикаменти. Чакаме отговор от националния консултант по онкология колко от болните жени с рак на гърдата се нуждае от този медикамент, разкри Кокалов.

Той намекна за лобиране за определени медикаменти, тъй като има клинични изследвания и след това ни се предлага да се плати определено лекарство. Сега обаче никой не ни казва точно колко са тези хора, каза Кокалов. Това предизвика Бурлакова да отговори, че медикаментът няма аналог и въздействието му върху нея е видно за месеци. Моят онколог спаси живота ми с това лекарство, каза жената.

Последвайте канала на

Novini.bg
2193 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини