Липсва животоспасяващо лекарство за епилептици

  • 06 август 2013 18:58

  • 2497
  • 0
Липсва животоспасяващо лекарство за епилептици
©

Липсата на поредно лекарство на родния пазар застрашава живота на епилептиците. След като преди 2 месеца стана ясно, че съвсем скоро тези пациенти няма да могат да разчитат на продукта Rivotril, сега те са сериозно притеснени от липсата на ампулните форми на фенобарбитал, информира Дарик.

Според Веска Събева от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия това е лекарство за първа спешна помощ и спасява животи. Проблемът обаче е, че цената му е изключително ниска и това води до разминаване в търговските интереси. Фенобарбиталът няма заместител и не може да бъде спрян изведнъж, поясни Събева от пациентската организация: „Много се учудваме, че такива медикаменти, които са страшно необходими, изчезват от България. Преди това беше Rivotril, сега е фенобарбитал. Таблетките отдавна изчезнаха, защото те струват 1,19 лв. и явно никой няма търговски интерес да се занимава с тях. Ако изчезнат и ампулите, какво правим всички ние, какво правят спешните звена?!"

Друг проблем е, че зелените рецепти, на които се изписват тези лекарства, не се признават в аптеките на останалите страни членки на ЕС. Така дори да имат възможност да отидат в чужбина, пациентите, болни от епилепсия, пак не могат да си закупят продукта. В момента в България наистина има абсолютно внасяне и протекция за скъпоструващите медикаменти. Евтините медикаменти, доказали ефикасността си в годините - даже векове, те са отхвърлени и ги няма. Ние бяхме износител и производител на фенобарбитал. Сега в България няма фенобарбитал, но пък имаме скъпи лекарства от сърце", добави още Събева. Да се дава стрита таблетка от същия медикамент е една неприложима препоръка, посочва Веска Събева. Първо, защото фенобарбитал на таблетки не се продава у нас, второ, защото той се изписва на зелени рецепти.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2497 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини