113 смолянски села без достъп до аптека

  • 01 август 2013 06:58

  • 1577
  • 0
113 смолянски села без достъп до аптека
© Булфото

От 113 села в Смолянска област се оплакват масово от достъп до аптека. Селата са труднодостъпни, а до 32 от тях няма обществен транспорт и хората не могат да си купят лекарства, пише вестник "Труд".

Това отчетоха като основен проблем на региона на кръгла маса в Смолян, на която бяха представени резултатите от пилотно за страната обследване от междуинституционални екипи на самотно живущи, трудно подвижни и лежащо болни малки и отдалечени населени места на областта.

В екипите участват ченгета, социални, гранични и местна власт. Те ще посещават регулярно от тук нататък хората в нужда. Основно хората се оплакват, че не могат да си купят лекарства, което не е в нашите правомощия, каза шефът на ОД на МВР-Смолян комисар Кирил Хаджихристев.

От полицията и социалните служби са пратили предложение до Районната здравна инспекция да се открие мобилна аптека, която по график да обслужва откъснатите села в Смолянско.

В региона са установени 876 души, които трябва да бъдат обгрижвани от службите, като 119 от тях са с много сериозни проблеми, каза Хаджихристев. От службите се натъкнали на много самотни и трудно подвижни хора с психични увреждания, които не се лекуват и не са освидетелствани от ТЕЛК, както и на много склонни към самоубийство хора.

Трима са настанени в дом за стари хора и дом за хора с увреждания, други 3-ма са приведени за лечение в психодиспансера в Смолян, няколко души са пратени на ТЕЛК, каза шефката на областното "Социално помпомагане" Сийка Иванова.

На хората с психични разстройства са дадени списъци на кметовете, които да се свържат с близките и да ги накарат да осигурят психолог или психиатър за роднините им в беда.

По примера на Смолян междуинституционални екипи ще обследват хората в нужда в цялата страна. За споразумение на национално ниво за такива екипи и прилагането на практиката стартирала в Смолян са се договорили от Главна дирекция "Национална полиция" с представители на МТСП и МВР, съобщи инспектор Пенка Стоянова от отдел "Охранителна полиция" в Главна дирекция "Национална полиция" .

Последвайте канала на

1577 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини