Таня Андреева: Майчинското и детско здраве са приоритет

  • 29 юли 2013 12:32

  • 2489
  • 0
Таня Андреева: Майчинското и детско здраве са приоритет
© Булфото

Майчинското и детско здравеопазването ще бъде основен приоритет за това правителство. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева по време на откриването на реновираното детско отделение за интензивно лечение "Неврология и неонатология" към УМБАЛ „Света Марина” във Варна.

„Вълнувам се, че днес съм тук, защото университетската болница „Света Марина” е един от чудесните примери за това, че в България нещата могат да се случват по един от най-добрите начини", каза здравният министър. Тя допълни, че здравното заведение е конкурентоспособно на европейските и световни такива лечебни заведения, която работи във всички иновантивни направления, които се развиват в Европа. „Болница, която показва, че добрият и креативен мениджмънт успява.

Затова искам да благодаря на директора на болницата проф. Жанета Георгиева, на проф. Красимир Иванов, ректор на Медицинския университет, защото те са хора, които имат свой стил, и аз мога само да бъда благодарна за това. В тази болница много от постигнатите неща са благодарение изцяло на усилията на болницата, както и по европрограми, които все повече ще се развиват през следващия програмен период.”, каза тя. Средствата, вложени за строително-ремонтните дейности, за закупуване на медицинска апаратура и за обзавеждане на новото отделение са над 730 000 лв. и са осигурени чрез субсидии от здравното министерство, инвестиции на лечебното заведение и чрез спонсорство на дарители. На събитието присъстваха директорът на лечебното заведение, министърът на образованието проф. Анелия Крисарова, кметът на Варна Иван Портних, областният управител и много официални лица. По време на откриването беше извършен водосвет.

В момента министър Андреева присъства на съвместна дистанционна медицинска интервенция, която се осъществява за първи път между два града – хирургически екип на Първа АГ-болница „Св. София” представя на живо операция за отстраняване на карцином на гърдата.

Близо 1 млрд. лева ще бъдат отделени за българското здравеопазване през следващия програмен период. Здравният министър посочи, че благодарение на вицепремиера Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова България е успяла да договори с Европейската комисия тези средства за медицина и здравеопазване. Те ще бъдат разходвани в няколко основни направления – Спешна помощ, развитие на човешките ресурси, профилактика, превенция и иновации. Министърът посочи, че това е заложено и в новата здравна стратегия, която Министерството на здравеопазването е започнало да разработва преди около два месеца и която вече е готова. Предстои новата здравна стратегия да бъде представена на обществена дискусия за разискване.

Последвайте канала на

2489 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини