Хапче помага на жени с повишен риск от рак на гърдата

  • 26 юни 2013 21:15

  • 2150
  • 1
Хапче помага на жени с повишен риск от рак на гърдата
©

Близо половин милион жени, изложени на повишен риск от рак на гърдата, могат да се възползват от предложението всекидневно да приемат с превантивна цел хапче, използвано в лечението на болестта, предаде БТА.

Британският Национален здравен институт е дал зелена светлина на лекарите да предписват лекарството тамоксифен с превантивна цел на жени с история на заболяването. Всекидневен прием на хапчето в продължение на пет години, който ще струва общо само 120 британски лири, понижава риска от рак на гърдата с една трета. Защитният ефект може да продължи до 20 години.

Експертите приветстват решението, взето след поредица от научни изследвания, като фундаментална промяна в практиките в борбата срещу рака на гърдата.

Лекарството, под формата на тамоксифен или ралоксифен, може да помогне на близо половин милион жени в Англия и Уелс за намаляване на риска от рак на гърдата. Хапчето ще се пие по същия начин като приеманите всекидневно статини за понижаване на холестерола и предпазване от инфаркт и инсулт.

Лечението ще бъде предложено на жени на и над 35-годишна възраст, за които съществува висок (над 30%) и умерен (между 17 и 30%) риск от развитие на рак на гърдата.

Подходът се счита за алтернатива на превантивната хирургия, избрана от знаменитости като Анджелина ДжолиАнджелина Джоли Анджелина Джоли Войт е американска актриса и бивш модел. Анджелина е дъщеря на американския и Шарън Озбърн, които се подложиха на мастектомия заради генетичен риск от злокачественото заболяване.

Диагноза рак на гърдата се поставя на около 50 000 жени и 400 мъже годишно във Великобритания. Това прави този вид злокачествено заболяване най-разпространеното в страната и третият най-смъртоносен рак. Около един на всеки пет случая е свързан със семейна история на болестта.

"Смята се, че човек има фамилна история на злокачествено заболяване, ако голям брой негови близки са преживели или са починали от него", припомня професор Марк Бейкър от Центъра за клинична практика.

Във Великобритания лекарството тамоксифен се използва от над 40 години за лечение на рак на гърдата след операция и химиотерапия, за да се предотврати повторна поява на тумори. Съществуват обаче доказателства, че хапчето, както и лекарството ралоксифен, са еднакво ефективни за намаляване на риска от рак на гърдата.

Медикаментът ралоксифен е лицензиран за лечение на остеопороза при жени, преминали през менопаузата.

Последвайте канала на

2150 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
жена

2013.06.27 | 19:47

1
От темоксифена хваща други видове рак не ги слушайте

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини