Лекарство намалява риска от СПИН сред наркоманите

  • 13 юни 2013 19:04

  • 1206
  • 0
Лекарство намалява риска от СПИН сред наркоманите
©

Приемът на тенофовир снижава риска от зараза с ХИВ-вируса при наркомани, които си бият инжекции, със 74%. Това установи американско изследване, цитирано от списание "Уолстрийт".

В продължение на години учените са изследвали дали приемът на лекарства могат да предпазят здрави хора от заразяване със СПИН. След дългогодишни проучвания те казват накрая, че вече има отговор на въпроса: когато се приема правилните лекарства, това може да бъде постигнато.

Едно изследване, публикувано в онлайн версията на списание "Лансет" в сряда, твърди, че антиретровирусно лекарство помага за предотвратяване на HIV инфекция при тези, които си инжектират наркотици. Дневната доза на таблетка под търговската марка "Вирийд" намалява риска от заразяване с ХИВ с около 49% в проучване на 2413 интравенозните наркомани в Банкок, Тайланд.

В статия, съпровождаща научната публикация в сп. "Лансет", проф. Салим Карим подчертава, че превантивната терапия, за да бъде успешна, трябва задължително да бъде придружена и с други предпазни мерки - да не се ползват едни и същи игли от зависимите, прилагането на заместително лечение на зависимостта и използването на презервативи при полови контакти.

Сега здравни експерти трябва да решат при какви обстоятелства изложените на риск трябва да се подложат на режим на прием на тези лекарства и как най-лесно рисковата гупа да си ги достави.

Д-р Карим планира демонстрационен проект в четири федерално квалифицирани здравни центъра в Тайланд, където хората, изложени на риск от заразяване с ХИВ, ще бъдат назначени по схема за прием на тези лексрства.

Тенофовирът е доста известен препарат сред медицинската общност. Той не се предлага в свободна продажба, изписва се с рецепта и е доста скъп.

Последвайте канала на

Novini.bg
1206 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини