Болно дете предизвика оживен дебат за лекарствата в Белгия

  • 07 май 2013 15:47

  • 1364
  • 0
Болно дете предизвика оживен дебат за лекарствата в Белгия
©

Дете с рядко заболяване стана повод за оживен дебат в последните дни в белгийските медии заради въпроса кои лекарства попадат в списъка за изплащане от местната Здравна каса.

Малкият Виктор страда от болест на кръвта и лечението му е възможно само с един медикамент, произвеждан от американско фармацевтично дружество. Цената на лекарството е около половин милион евро годишно, които досега е трябвало да бъдат
осигурявани от семейството на детето, предаде БТА.

Снощи белгийският министър на здравеопазването Лорет Онкелинкс е успяла да постигне договореност с производителите на лекарството и от средата на годината разноските ще бъдат поети от бюджета на касата. Засега подробностите от преговорите остават поверителни, но пред телевизия Ер Те Ел министърът заяви, че поведението на фирмата буди презрение, тъй като цената за единствения съществуващ препарат за лечение е недостъпна за хората, а фирмата не е искала да отстъпи.

Семейството на Виктор научило рано тази сутрин новината от дядото на детето, който слушал радио още призори. По-късно днес родителите били потърсени по телефона с добрата вест лично от министъра.

Експерти поясняват, че разработката на едно лекарство в днешни дни струва на фирмите около един милиард евро и е логично медикаментите за редки заболявания, използвани от малък брой пациенти, да струват повече, за да се покрият разходите и да има печалба. Те отбелязват, че тепърва предстои на общоевропейско равнище да бъдат съгласувани и уеднаквени изискванията за показателите, по които лекарствата попадат в списъка за изплащане от здравните каси. Отчита се, че досега дори в Белгия причините дадено лекарство да попадне в списъка, или да остане извън него, не са напълно ясни.

Последвайте канала на

1364 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини