Подмамват мераклии с македонска виагра менте

  • 13 март 2013 06:01

  • 1870
  • 0
Подмамват мераклии с македонска виагра менте
©

Куфарни търговци предлагат във Варна виагра менте.

Вече има засечени случаи на продажби, след което мераклиите да вдигнат самолета останали разочаровани, информира председателят на районната колегия на Българския фармацевтичен съюз Рада Пехливанова, пише "Монитор". Фалшификатът е внос от Македония и се предлага по аптеките в града от млади мъже с раници на гърба. Фармацевти решили да го подложат на анализ в лаборатория на Фармацевтичния факултет на Медицинския университет. Оказало се, че основната съставка на ментето е десетократно по-малко от нормалните стойности. Македонската опаковка, която съдържа две хапчета, се предлагала срещу 8 лв., докато реалната цена на оригиналния медикамент за полова мощ е поне 35 лв.

Засечени са и нелегални продажби на хранителни добавки менте, предимно за трупане на мускулна маса. Приемането им е изключително опасно, защото последствията за организма са непредвидими, предупреди Пехливанова. Тя разказа и за случай, при който 12-годишно дете спало непробудно 48 часа, след като майката му дала срещу болка македонски аналог на продавано и у нас известно успокоително. След инцидента аптеката, от която е купен фалшификатът, била затворена.

Предлагането на ментетата нараства в много страни от ЕС, затова всички бият тревога, обясни Пехливанова. Обикновено въпросните медикаменти, които копират оригиналите, се правят в нерегламентирани лаборатории и като цяло основните субстанции в тях са в пъти по-малки количества от необходимото. В Африка вече имало и смъртни случаи на хора, приемали ментета срещу диабет, твърдят още фармацевтите, които не изключват подобна възможност и у нас, ако навреме не се пресекат опитите за разпространението на ментета от куфарни търговци.

Последвайте канала на

1870 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини