Отново недостиг на лекарства за онкоболни

  • 24 януари 2013 20:16

  • 1761
  • 2
Отново недостиг на лекарства за онкоболни
©

Отново недостиг на онколекарства - пациенти с онкологични заболявания алармираха, че се налага сами да си купуват основни медикаменти за химиотерапия от Македония, Гърция и Турция, за да не прекъсват и забавят лечението си, предаде БНТ.

Учителка и здравен работник - и двете с над 30-годишен стаж, здравно осигурени. Лекуват се по клинична пътека, но сега е трябвало сами да си купят лекарствата - едното за 100, другото за 1200 лв., и то само за един курс лечение, а им предстоят още десетина. Намерили са медикаментите в чужбина.

Снежина разказва, че си го набавя от Гърция, но заради стачките и усложнената обстановка в страната има проблеми с доставката.

Прекъсвайки с лечението си, ние сме наистина обречени. Може би от министерството също смятат, че сме обречени и не си заслужава, но аз не съм съгласна с тях, каза Цветана.

Само в отделението по химиотерапия се лекуват месечно 80 до 100 души. По думите на д-р Красимир Орешков, в момента 15 - 20 души търсят лекарства извън страната. "В момента основен проблем е флуороурацил, оксалиплатина, блеомицин".

"Елементарно лекарство като флуороурацил липсва на пазара в повечето здравни заведения, които работят и това затруднява редица лечебни схеми като за рак на гърдата, на глава и шия, колоректален карцином", каза доц. д-р Галина Куртева, национален консултант по онкология.

Ампулата флуороурацил е на цена 3 - 4 лв., която според вносителите не им покрива дори разходите. Малкият пазар у нас и ниските цени не мотивират чуждестранния производител да осигурява нужното за България количество. Друга фирма е регистрирала още по-ниска цена на този медикамент, но пък не го внася.

Д-р Десислава Велковска - началник-отдел "Лекарствени продукти" - МЗ: "Проблемите са в цяла Европа, не става въпрос само за България - касае се за производствени проблеми."

В повечето европейски страни обаче прилагат извънредни мерки срещу недостига на лекарства - купуват ги на цени дори над регистрираните и налагат солени санкции срещу нередовните доставчици. У нас картината е друга.

Доц. д-р Галина Куртева: "Обещават количества, които после не изпълняват, не получават санкции за това и оттам обстановката се нажежава."

Официално в България онколечението е безплатно и гарантирано за всички нуждаещи се пациенти. Кой ще понесе отговорността, че много от тях са принудени да купуват необходимите им лекарства от страни извън Европейския съюз. Според здравните институции главната отговорност носи директорът на болницата или диспансера.

"Той е този, който провежда търга, който сключва договорите, който държи неустойките и контактите с фирмите при недоставяне на лекарствения продукт", коментира д-р Десислава Велковска.

Според Цветана, вината е в шапката и в частност в министерството.

Д-р Красимир Орешков: "Никакави други фактори нямат значение, освен здравето на пациентите."

Здравното министерство, което преговаря с всички страни по този проблем, има добра новина.

"В петък или най-късно в понеделник едно голямо количество от този лекарствен продукт 23 000 ампули ще бъдат на територията на България - това ще осигури качествено и непрекъснато лечение за около 3 месеца", обяви д-р Десислава Велковска.

Лошото е, че вече започна криза и с друг продукт - оксалиплатина. Някои болни го купуват за 1200 лв. от чужбина. Причината - доставчици притискат болниците с цена доста по-висока от договорената с касата. През декември тя е била 17 лв. за ампула, през януари вече е над 60 лв., а новата оферта 160 лв. Болниците не могат да купуват над договореното с касата. И остава пациентите отново да се спасяват сами.

Последвайте канала на

1761 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
january

2013.01.28 | 18:51

2
mrazq Bulgaria

2013.01.28 | 18:51

1
Хубава ни е родината, но държавата ни е скапана!

Добави коментар

Водещи новини