Само 30% от българите са преминали курс по първа долекарска помощ

  • 29 август 2024 15:53

  • 136
  • 0
Само 30% от българите са преминали курс по първа долекарска помощ
© Novini.bg/ Canva

Едва 30% от българите са преминали курс по първа долекарска помощ, като за една голяма част от тях това се е случило по време на шофьорските курсове и то доста отдавна. Днес малцина си дават сметка, че има много ситуации, при които можем да сме полезни, но си казваме "На нас това не може да ни се случи!".

Не така мислят обаче доброволците на Български червен кръст, които са избрали да инвестират в знания и умения, които могат да помогнат да се спаси човешки живот, и за които да си доброволец е кауза и начин на живот.

Нито един лекар не работи с НЗОК по Южното Черноморие

Според Маргарита Касабова, директор на Секретариата в Силистра, е актуална тенденцията за т.нар. "спонтанни доброволци". По думите ѝ обаче трябва да има добре подготвени хора, които да посрещат тези доброволци, да ги обучат и да определят границите на техните правомощия, защото:

"Много често в стремежа си да бъдем безкрайно полезни, ние всъщност вредим на цялата организация, на ситуацията, в която сме попаднали, а тя е бедствена". 

За да не се превърнат доброволците от спасители в жертви, мъжете и жените - част от Доброволния екип за работа при бедствия, аварии и катастрофи в Силистра, ежегодно минават тренировъчни учения

Силистренският екип има опит при работата с бежанците след началото на кризата в Украйна, преди това по време на ковид, както и при наводненията преди години във Варна и Добрич.

Показвали са на практика уменията си по първа долекарска помощ и пред ученици в горен курс на обучение, и пред техните учители, както и пред потребителите на Център за настаняване на хора с увреждания.

Заниманията по първа долекарска помощ са едни от най-интересните и за младежите на Български червен кръст, сподели Галя Иванова от Секретариата, която работи с тях.

Бърза помощ: за 22 минути транспортираха от Смолян до Пловдив жена в много тежко състояние

За времето, в което са доброволци, младежите казват, че е може би най-осъзнатото и смислено нещо, което правят. Потвърдиха го и Елизабет Стоянова и Тея Раданова, които от години са част от БМЧК.

Уменията да оказваме първа помощ могат да помогнат и на деца, и на възрастни при много ситуации, дори и животозастрашаващи – задавяне, припадък, сърдечен арест, силно кръвотечение и др. Затова и подобни курсове се организират и на работното място. Защото, в това, да спасиш човешки живот – има смисъл!

Последвайте канала на

Радина Лазарова
136 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини