Медицинска федерация „Подкрепа“ започва подготовка за национални протести

  • 28 август 2024 12:54

  • 276
  • 0
Медицинска федерация „Подкрепа“ започва подготовка за национални протести
© Pixabay

От Медицинска федерация „Подкрепа“ към КТ "Подкрепа" започват подготовка за национални протести и поетапно ефективно преустановяване на работа във всички структури в отрасъл „Здравеопазване“, в които функционират синдикални поделения на федерацията. Това съобщиха на сайта си от синдиката.

Повод за подготвяните протести е липсата на нов Колективен трудов договор (КТД) в отрасъл „Здравеопазване“. От Медицинската федерация допълниха, че действията им ще бъдат синхронизирани с действията на други синдикални организации, „за да покажем заедно, че всички кредити на търпение са изчерпани и че без специалисти здравеопазване не съществува, не съществува и държава“.  

БЛС иска възнагражденията на медиците да са обвързани със средната заплата

Срокът на действие на последния КТД приключи през април тази година. От Медицинска федерация „Подкрепа“ допълниха, че процедурата по сключване на нов отраслов КТД „умишлено и целенасочено се саботира от работодателските организации в сектора“. Това поведение е в разрез с Директива (ЕС) 2022/2041 на Европейския парламент и на Съвета от 19 октомври 2022 г. относно адекватните минимални работни заплати в Европейския съюз, както и че по същността си е нарушение на българското трудово законодателство, което задължава работодателските организации да преговарят с организациите на работниците и служителите за сключване на КТД, добавиха от федерацията. Въпреки ежегодно рекордното нарастване на средствата за здравеопазване у нас, ръст на заплатите в сектора липсва и те драстично изостават, посочиха още от федерацията. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
276 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини