Млад мъж в мозъчна смърт дари живот на няколко пациенти у нас и в чужбина

  • 07 август 2024 19:46

  • 2905
  • 1
Млад мъж в мозъчна смърт дари живот на няколко пациенти у нас и в чужбина
© pixabay

Нова донорска ситуация от последните часове в болница „Света Анна“ – мъж на 27 г., изпаднал в мозъчна смърт, дари живот на пациенти у нас и в чужбина.

След като близките на младия мъж разрешиха експалнтация, сърцето и белите му дробове ще бъдат трансплантирани в Германия по линия на международното сътрудничество. 

Предстои да бъдат направени трансплантация на черен дроб във ВМА и на бъбреци в Александровска болница.

Почина ранен при катастрофа на пътя Варна - Дуранкулак моторист

А Медицинският надзор увеличава парите за обучение на лекари за дейности, свързани с трансплантациите.

В националния план за следващите пет години са предвидени повече пари за обучение на медици. От 63 000 лв. сега средствата ще се увеличат до 850 000 лв. през 2028 г.

„Ние в рамките на този бюджет имаме право да им поемем такса участие, пътни, нощувки. Тоест те ще бъдат обучени или ще поддържат своята професионална квалификация за сметка на парите, предвидени в нашия финансов план“, уточни директорът на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ Иванка Динева.

Увеличават се парите и за регионалните координатори – ще взимат чисти 2000 лв., а осигуровките и данъците ще са за сметка на агенцията, предаде БТВ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2905 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.07 | 21:08

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини