В Александровска болница започват прегледи за първичен имунен дефицит

  • 21 април 2024 18:46

  • 3292
  • 3
В Александровска болница започват прегледи за първичен имунен дефицит
© Булфото (архив)

Близо трима от 100 хиляди българи имат установен първичен имунен дефицит, като тази честота е по-ниска в сравнение с повечето от европейските държави. Причината е, че около 70 процента от пациентите са без поставена диагноза, съобщават от Александровската университетска болница, където се намира Експертният център по редки болести – първични имунни дефицити. 

От лечебното заведение се включват в Световната седмица на този вид заболявания.

През май и юни ще продължат безплатните медицински прегледи в населените места на община Айтос

Първичните имунни дефицити включват над 300 редки заболявания, при които има нарушения в звена от имунната система. Причината са генетични дефекти, някои от тях наследствени. 

Пациентите са податливи на инфекции, боледуват по-често, лечението е по-трудно. У нас има 222-ма души с доказан първичен имунен дефицит, като над половината са деца. Те се лекуват и проследяват от специалисти от Експертния център в Александровска болница и от Функционалния експертен център „Джефри Модел“.

В целия свят има значителен процент от такива пациенти без поставена диагноза, затова в България са приети критерии за бърза диагностика, посочват от университетската болница. 

От днес в лечебното заведение започват безплатни прегледи за бебета и хора до 60 години, които имат поне един от десетте признака на първичен имунен дефицит – например боледуват от пневмония два или повече пъти за година. Изисква се предварително записване по телефона.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
3292 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 05:02

3
❤️ Г­­о­р­­­е­щ­­­и­ ­­­м­­­о­м­­и­ч­е­т­­­а­­­ ­­в­­­и­ ­о­­­ч­­а­к­в­а­т ­­­-­ X­­­1­8­.­F­U­N

2024.04.21 | 20:04

2
Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук----> shout.to/ketoex
Чобан ефенди

2024.04.21 | 19:18

1
Не, експертни лизачи, не е това причината. Истинска причина е, че много малко се набодоха с ваксето тука и за тва сме с по-добри показатели от останалите европugupacu!

Добави коментар

Водещи новини