Във Велико Търново откриха първата извънстолична площадка за медицински хеликоптери

  • 15 април 2024 14:51

  • 428
  • 2
Във Велико Търново откриха първата извънстолична площадка за медицински хеликоптери
© Булфото (архив)

Във Велико Търново беше открито първото извънстолично държавно болнично вертолетно летище. Това обяви заместник-министърът на транспорта Ана Михнева-Натова.

Тя поясни, че в страната има регистрирани още 6 болнични хеликоптерни летища – три в София и по едно в Русе, във Варна и в Панагюрище. Единственият ни медицински хеликоптер ще може да започне да изпълнява спасителни мисии в началото на месец май, а едва догодина вероятно ще е възможно въздушните линейки да започнат да летят и през нощта. 

След близо три десетилетия областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ отново има действаща хеликоптерна площадка. За нея здравното министерство отпусна 120 хиляди лева.

Първият ни медицински хеликоптер готов за мисии най-рано в началото на май

Спасителни операции с единствения у нас медицински хеликоптер ще са възможни най-рано в началото на идния месец. Нашите шестима пилоти са във финалната фаза на тренировъчния процес. До края на месеца те ще завършат тренировките. Предстои тренировка и с медицинските екипи и до края на месеца хеликоптерът може да бъде изпратен на мисия. Това е и причината пострадалото дете от Враца да не бъде превозено до болница „Пирогов“ с медицинския хеликоптер, а с военен вертолет, разясни заместник-министърът на транспорта Ана Михнева-Натова:

Програмата за въздушната спешна помощ върви по план, увери доц. Петко Стефановски, заместник-министър на здравеопазването.

„До края на годината очакваме втория хеликоптер да пристигне, да завърши програмата за обучение на пилотите и първите мисии с пациенти, допълни той, цитиран от БНР.

Най-вероятно догодина ще е възможно въздушните линейки да изпълняват нощни спасителни мисии, прогнозира Димчо Добрев, изпълнителен директор на авиационния оператор:

Последвайте канала на

Владимир Василев
428 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.04.16 | 10:55

2
дайте възможност на великия прУфесор по авиомедицина от военна болница, да ги обучи
19

2024.04.15 | 15:19

1
Prozent

Добави коментар

Водещи новини