Русе е шестият град в страната с отделение по кардиохирургия

  • 11 март 2024 15:22

  • 1724
  • 1
Русе е шестият град в страната с отделение по кардиохирургия
© Pixabay

Отделение по кардиохирургия бе открито днес в Университетската болница "Медика" в Русе. Така крайдунавският град е един от шестте в страната с подобна дейност. Това съобщи управителят на Лечебни заведения "Медика" проф. д-р Кирил Панайотов, предаде БТА.

По думите му новата дейност е логична стъпка към предоставянето на комплексно лечение на пациентите, след като групата лечебни заведения се е доказала като една от най-добрите в инвазивната кардиология в България.

Проф. Панайотов обясни, че в новата структура работи екип от кардиохирурзи, анестезиолози, операционни и реанимационни сестри с висока квалификация и богат опит. Началник на отделението е д-р Георги Игнатов, който е с голям опит. Той е работил в клиники във Великобритания и САЩ, а също и в Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Лозенец".  

"Радваме се, че успяхме да привлечем в екипа на Кардиохирургичното отделение специалисти, които носят опита на големите центрове, където се работи на изключително високо ниво. Няма нормално развитие на кардиологията без кардиохирургията. Апаратурата е скъпа, като оборудването е за над шест млн. лева", каза проф. Панайотов. 

Той обясни, че през последните три години "Медика" е на първо място в страната по брой лекувани пациенти в инвазивната кардиология. Той допълни, че през миналата година всяка седмица са препращани по трима-четирима пациенти към други болници в страната, където има кардиохирургия. 

"Сега това няма да се налага и пациентите ще могат да получат навременно лечение в едно от най-съвременно оборудваните отделения в страната", каза проф. Панайотов. 

Д-р Игнатов обясни, че отделението в Русе предлага пълната гама в сърдечната хирургия на високо ниво с изключение на лечение на деца със сърдечни малформации и трансплантации. По думите му през отделението, което функционира от няколко месеца, са преминали вече десетина пациенти. 

Д-р Игнатов каза още, че заради екипа в отделението може да се извършва и оперативно лечение на белодробна хипертония, като допълни, че другото най-близко място за това е Австрия. 

Д-р Жулиен Димитров, който е началник на отделението по реанимация, обясни, че комплексът е обезпечен с висок клас апаратура. Той коментира, че начинът на функциониране на структурата е съобразен и с дефицита на анестезиолози, който се наблюдава в цялата страна. "Но сме оптимизирани максимално. Искаме да внесем и опита, който сме натрупали с д-р Игнатов, в екипа", каза още д-р Димитров.

Безплатни консултации в Националната кардиологична болница в София

Последвайте канала на

Десислава Станева
1724 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.11 | 15:42

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---->> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини