Доклад от 93 страници: В „Пирогов“ няма престъпления, злоупотреби и корупционни практики

  • 21 февруари 2024 10:47

  • 393
  • 1
Доклад от 93 страници: В „Пирогов“ няма престъпления, злоупотреби и корупционни практики
© Булфото (архив)

В УМБАЛСМ „Пирогов“ няма престъпления, злоупотреби, корупционни практики и/или нанасяне на щети в лечебното заведение. Това показва приключилата проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), инициирана от министъра на здравеопазването проф. Хинков и присъединената към неговия сигнал прокурорска преписка.

Спешната болница разпространиха до медиите изводите от доклада, който е в 93 страници.

Фондация "Даная" с протест пред Министерски съвет: Искат оставката на директора на "Пирогов"

От „Пирогов“ припомнят, че проверката е била инициирана и от ръководството на болницата. Става дума за периода от началото на юли 2022 г.  до края на юли 2023 г. 

Въз основа на този доклад са издадени 4 акта за административни нарушения. Първите три акта са за забавяне от няколко дни на качване на информацията в специализираната информационна система ЦАЙС. В практиката на АДФИ това забавяне се определя като маловажно. Последният акт е за закупуване на медицински консумативи в ситуация на непреведени от предходното ръководство търг и неприключила процедура по нов. Това е извършено от ръководството в  ситуация на крайна необходимост поради непрекъснатия 24/7 режим на работа с най-тежките пациенти от София и цялата страна. Тази практика е установена в повечето лечебни заведения в страната. Според чл. 8 от ЗАНН  „Не са административни нарушения деянията, които са извършени при неизбежна отбрана или крайна необходимост.“

От спешната болница допълват, че очакват да видят дали въз основа на тези констатации на АДФИ министър Хинков ще оттегли решението за смяна на ръководството, аргументирано с извършени финансови злоупотреби и престъпления, предаде БТВ. 

В началото на декември 2023 година министър Хинков заяви, че ако се установи, че данните в доклад за „Пирогов“ са измислени от експертите, които са писали доклада, ще си подаде оставката.

На 5 декември стана известно, че директорът на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов" д-р Валентин Димитров е освободен от поста си. Дни преди това министърът на здравеопазването каза, че одит, извършен в болница „Пирогов“ в периода юни 2022 – юли 2023 г., показва финансови нарушения в лечебното заведение, както и че болницата е в лошо финансово състояние. Директорът на болницата опроверга твърденията на министъра на здравеопазването.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
393 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.21 | 11:19

1
Щеше да е смешно, ако не умираха деца там. Гарван гарвану око не вади.

Добави коментар

Водещи новини