Остър недостиг на лични лекари и педиатри

  • 28 декември 2023 19:36

  • 965
  • 1
Остър недостиг на лични лекари и педиатри
© Pexels
Слушай новината Слушай новината

Криза и недостиг на лични лекари, особено педиатри.

Предупреждението идва както от работещите в системата, така и от родители, които все по-трудно намират кой да поеме грижата за здравето на децата им. Проблемът засяга цялата страна, но има райони, в които ситуацията е критична.

Според данните на Здравната каса - едно джипи в Кърджали, например, има средно по около 3200 пациенти. Именно там има най-голяма липса на специалисти. Сериозен недостиг има и в Разград, Търговище и Бургас. За сравнение - в столицата едно джи пи средно се грижи за 1700 пациенти, макар да има доктори и с в пъти повече записани.

Най-малък среден брой пациенти имат личните лекари в Плевен - по 1300 души.

Практикуващите лични лекари в страната са около 3783, отчитат от Здравната каса, което е крайно недостатъчно. Педиатрите в извънболничната помощ са още по-малко - едва 550 за цялата страна, сочат данни на лекарския съюз.

Младите медици и в двата случая са малко. Така, на практика се оказва, че дори и за новородените бебета намирането на лекар става все по-трудно.

Д-р Захаринка Гочева е сред натоварените лекари. Казва, че работата с деца е специфична - бебетата се преглеждат всеки месец. „Като джипита остават само общипрактикуващи лекари, които не винаги имат достатъчно добра подготовка, за да работят с деца, затова просто отказват да записват“, казва тя.

Д-р Бояна Петкова: Пари за детска болница има, но няма достатъчно специалисти

От здравната каса напомнят, че пациентите имат право свободно да избират личния си лекар. При евентуален отказ на общопрактикуващия лекар да запише дете в пациентската си листа, родителите могат да се обърнат към съответната районна здравноосигурителна каса.

„Не се отпускат места за педиатрия, не са добри условията, при които се работи, най-ниско платените клинични пътеки са в педиатрията. Как очакваме да има педиатри?“, казва д-р Гочева пред бТВ.

Проблемът все повече ще се задълбочава, защото според данни на лекарския съюз едва около 10 на сто от личните лекари са на възраст под 50.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
965 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.28 | 21:01

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини