Д-р Стефан Константинов: Не бива всяка нова власт да сменя директорите – така излиза плявата отгоре

  • 06 декември 2023 21:34

  • 1059
  • 2
Д-р Стефан Константинов: Не бива всяка нова власт да сменя директорите – така излиза плявата отгоре
© Bulphoto (архив)

„Директорите на болници често биват сменяни без много ясни мотиви. В случая с „Пирогов“ имаме две противоречащи си твърдения – казват, че болницата за една година е натрупала загуба от близо 7 млн. лева, а другото – болницата е на печалба“. Това коментира в ефира на БТВ бившият здравен министър и бивш директор на Специализираната болница по онкология д-р Стефан КонстантиновСтефан Константинов Стефан Константинов е роден на 02.01.1966 г. в гр. София. През 1983 г. завършва средното си образование.

„Има принципен проблем с директорите на държавните болници, които непрекъснато влизат със скандали в новините. Първият проблем е - какво се очаква от директорите? Идва някаква власт и тя започва да има изисквания. Беше приоритет да има финансова стабилност, болниците да нямат задължения. След това стана приоритет да се гледат специализантите. След това стана приоритет да се дават заплати. След това се появи приоритет с коя фирма да работиш - коя е добра и коя е лоша“, обясни той.

„При отстраняването на директор няма критерии за „тежки нарушения“. По време на пандемията от коронавирса, когато не можеше да се правят събрания, това че ти не си свикал събрание е причина да те махнат, а не е тежко нарушение да сключиш договор със себе си или да имаш възможността да изкараш милион лева, а болницата да е на загуба“, допълни Константинов.

Какво пише в доклада за нарушения в „Пирогов“?

„Трябва да има мандатност на директорите. Да бъдат два мандата по три години и след това да се махат от тази болница. Това не значи да не са директори. Ако са се справили успешно, нека да оглавят друга болница. Всяка смяна на властта не бива да сменя директорите, защото така излиза плявата отгоре и се появяват хора, които искат да станат богати за един ден – послушни, тихички и кротки, които нищо не правят. Трябва да се махнат бордовете на директорите на болници, защото винаги директорите носи отговорност, а има там едни хора, които са храненици на властта и получават заплати, съизмерими с министерските“, каза още бившият министър здравеопазването.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1059 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.12.07 | 10:18

2
ти що стана шеф на онкоболницата, като идея си нямаш от нея?!
ГОЧО БУЛГУРА

2023.12.07 | 04:48

1
АМИ. ТИ. СИ. ЧАСТ. ОТ ПЛЯВАТА. БЕ ДОКТОРЕ. НАЛИ БОЙКО. ТЕ. НАЗНАЧИ, И КАКВО, ЕДНО. ГОЛЯМО НИЩО.

Добави коментар

Водещи новини