Проф. Станимир Сираков е Лекар на 2023 г.

  • 19 октомври 2023 22:53

  • 1824
  • 3
Проф. Станимир Сираков е Лекар на 2023 г.
©
Слушай новината Слушай новината

На 19 октомври, Денят на българския лекар, Български лекарски съюз връчи престижните награди на медицинската гилдия за 2023 г.  

Званието „Лекар на годината 2023“ получи проф. д-р Станимир Сираков, д.м.н.  

Тазгодишният носител на приза завършва медицина през 2009 г. в МУ-София със специалност „Образна диагностика“ и „Интервенционална неврорентгенология“. От 2011 година е част от екипа на болница „Св. Иван Рилски“ ие ръководител на сектор „Интервенционална рентгенология“ в отделението по образна диагностика. Има специализации  в Сърбия и Франция. Председател на Българското дружество по интервенционална рентгенология. 

Президентът Радев: Професионалното развитие и реализацията на младите лекари в България трябва да е сред приоритетите в здравеопазването

Младият специалист е един от малкото лекари в страната, които  извършватвисокоспециализирани животоспасяващи процедури при мозъчни аневризми и облитериране на мозъчни и гръбначномозъчни артерио-венозни малформации. Лекарят на годината пръв въвежда в България ендоваскуларното лечение на артерио-венозни малформации. Притежава и европейска диплома по неврорентгенология, която се присъжда от новосформирания Борд по невроинтервенции.  Така тазгодишният победител е един от общо 36 медици от цял свят, които са удостоени с тази диплома. Заради уникалната мозъчна операция на 10-годишно момиченце, през артерия на крака,  той получи  т.нар. „Медицински Оскар“. 

Проф. Сираков благодари на гилдията за престижното отличие, което идва от съсловието. Лекарят на 2023-та година  заяви,  че институциите трябва да работят в синхрон, за да могат младите лекари да останат в България. отличието и пожела 

Наградата му беше връчена от д-р Иван Маджаров – председател на БЛС, който пожела на проф. Сираков да продължава да е пример за висок професионализъм. „Българският лекар заслужава уважението на всички нас, за това което прави“, заяви д-р Маджаров и благодари на д-р Тотко Найденов и проф. Андрей Кехайов, които са инициатори на отбелязването на Деня на българския лекар именно на 19 октомври и наградите „Лекар на годината“. 

За първи път лекарската гилдия връчи отличие „за лекарска всеотдайност и етика“ на името на д-р Стефан Черкезов. Първият носител на наградата е д-р Даниел Димитров, който участва в мащабната спасителна операция, при която американският изследовател Марк Дики беше изваден от пещерата Морджа в Турция. 

Президентът г-н Румен Радев, който отново уважи гилдията и присъства на церемонията заедно със съпругата си г-жа Десислава Радева, заяви, че фокусът на всяка реформа в здравеопазването трябва да бъдат младите български лекари – условия на труд, на мотивация, на социален престиж, на реализация.  Той изрази дълбоката си признателност към хората, отдали живота си на тази толкова трудна професия в най-сложната област на човешкото познание, професия, изискваща безпределна вяра в човека и доброто. „Има нещо много специално в професията ви и това е, че всеки човек в България може да определи своя приз за лекар на годината“, каза още президентът. 

Държавният глава връчи отличията на младите медицински надежди на България, в категорията “Ти си нашето бъдеще“. Тази година носителите на приза са: 

Доц. д-р Младен Дойков, д.м. 

Д-р Явор Петров 

Д-р Светозар Марангозов  

Д-р Явор Пукалски  

Д-р Цанко Йоцов  

Д-р Ния Милева  

Районната лекарска колегия в Хасково връчи наградите "Лекар на годината 2023 г." на заслужили медици

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков, който е сред възстановителите на БЛС, връчи наградите в  категорията за “Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“. Това са: 

Д-р Виолета Пашова  

Д-р Венцислав Грозев  

Д-р Цветан Райчинов  

Д-р Тотко Найденов  

Двама са носителите на приза “Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“, а отличията им връчи проф. Христо Шивачев – зам. -председател на БЛС. Това са: 

Проф. д-р Неделчо Цачев, д.м 

Д-р Тома Спириев  

Зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов отличи победителите в категорията   “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“. Носителите на званието са: 

Проф. д-р Христо Цеков, д.м.н. 

Проф. д-р Валентин Игнатов, д.м. 

Доц. д-р Митко Митков, д.м.  

Доц. д-р Явор Иванов, д.м.  

Доц. д-р Калин Лисички, д.м. 

Д-р Пенка Бахчеванова  

По традиция, по предложение на Районните лекарски колегии, бяха отличени лекари от страната доказали професионализма си. Главният секретар на БЛС д-р Валентин Пеев връчи отличия на: 

Д-р Емил Миленков – РЛК Враца 

Д-р Анелия Толева – РЛК  Габрово 

Д-р Митко Груев- РЛК  Добрич 

Д-р Георги Дзивков – РЛК Кърджали 

Д-р Цветомила Дудевска - Вачевска – РЛК  Ловеч 

Д-р Евгени Милев – РЛК Монтана 

Д-р Мариана Генова – РЛК  Търговище 

Сред официалните гости на събитието бяха г-н Румен Радев- презедент на Р България, проф. Христо Хинков-министър на здравеопазването, председателят на комисията по здравеопазване към НС.- проф. Костадин Ангелов, г-жа Иванка Кръстева-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор",  г-н Румен Спецов – изпълнителен директор на НАП, г-жа Йорданска Фандъкова- кмет на столична   Дончо Барбалов – зам.- кмет на София. На церемонията присъстваха носители на титлата „Лекар на годината“, представители на сдруженията на частни, областни и университетски болници, на академичната общност, стоматолози,  пациентски организации, както и още много партньори и приятели на лекарския съюз.  

Христина Христова,  водеща на сутрешния блок „Денят започва“ на БНТ, с много чар и усмивка води церемонията „Лекар на годината 2023“, която се проведе за 20-ти юбилеен път. 

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1824 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ШИБАМ КОПЕЙКИ С МЕКИ КИТКИ!

2023.10.20 | 05:51

3
КОЛКО БАЙПАСА НА ЗДРАВИ ХОРА Е НАПРАВИЛ?

2023.10.20 | 05:35

2
Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много спе.рма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване. Прочетете го сами-----> mub.me/medik

2023.10.20 | 01:20

1
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw

Добави коментар

Водещи новини