Един на всеки 10 души признава, че никога не е бил на годишен профилактичен преглед

  • 26 септември 2023 12:05

  • 1379
  • 3
Един на всеки 10 души признава, че никога не е бил на годишен профилактичен преглед
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Един на всеки десет души признава, че никога не е извършвал годишен профилактичен преглед. Това е по-често характерно за най-младите българи под 30-годишна възраст.

Това сочи национално проучване на социологическа агенция „Тренд“ на тема „За нагласите на българите към годишните профилактични прегледи“. То е направено между 2 и 9 септември тази година по метода интервю лице в лице с 1002 граждани над 18-годишна възраст. Данните от изследването бяха представени на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в София.

На въпрос кога за последен път преминахме през годишен профилактичен преглед 32 % от анкетираните казват, че са направили това тази година. Други 31 % са отговорили, че са преминали през профилактика миналата година, а 15 % са посочили преди повече от две години. Никога не съм бил на ежегоден годишен преглед са отговорили 11 % от запитаните.

Прокуратурата проверява сигнал за фиктивни прегледи от личен лекар

Жените са по-често информирани за профилактичните прегледи от мъжете, обясни Димитър Ганев от социологическа агенция „Тренд“. 

Ненавременната профилактика води до късно диагностициране на заболявания, каза Иван Естатиев от фондация Hub For Health.

Той цитира данни на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), които сочат, че през 2022 г. малко по-малко от 2 милиона българи са преминали през профилактичен годишен преглед. От януари до края на юни тази година около милион българи са отишли на профилактика.

Изследването засяга и темата за начина, по който пациентите предпочитат на комуникират с личния си лекар. Около 39 % от запитаните казват, че най-често търсят личния си лекар по телефона за записване на час за преглед, 32 % - за консултация, 25 % – за болничен, направление и др. Близо 39 % от анкетираните отбелязват, че не търсят личния си лекар по телефона.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1379 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.09.26 | 12:13

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами =-----> welcome.to/biocom
МИЛА Браво! Мила

2023.09.26 | 19:33

2
А неосигурените как да го минат този преглед,като няма да им дадат направления за изследвания и трябва да си ги плащаш Това се обезмисля за тях ,ама то кой да го помисли,като имат само плява в главите.

2023.09.26 | 22:43

3
Ти мини два пъти и за тях. Бодни си и седми бустер, че изоставаш другарю.

Добави коментар

Водещи новини