Родителите на транспортирано със „Спартан” бебе обвиняват медици за смъртта му

  • 31 юли 2023 19:54

  • 5546
  • 0
Родителите на транспортирано със „Спартан” бебе обвиняват медици за смъртта му
© Кадър: Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

Родителите на бебе твърдят, че лекарска небрежност е причина за загубата на детето им. Става дума за родилката, която беше транспортирана по спешност с военен самолет „Спартан” от Варна до София.

Изара Маринова се появява на бял свят след един спонтанен аборт и няколко неуспешни опита инвитро. Момиченцето се ражда през януари тази година в частната болница „Майчин дом” във Варна. Живее само 6 месеца.

Надежда Маринова има лека бременност. Наблюдавана е от д-р Мирослав Иванов, който е акушер-гинеколог в частната болница. Въпреки че жената ражда първото си дете със секцио и получава множество усложнения, по думите ѝ докторът бил категоричен, че може да роди второто си дете по естествен път.

Започва проверка за смъртта на родилката в Русе

„Цезарово сечение не ми е било предлагано, нито съм подписвала документи, че го отказвам”, твърди почернената майка пред Нова телевизия. Бащата на бебето Павел попитал лекаря дали матката ще издържи на естественото раждане. Бил уверен, че няма да има никакви усложнения.  

Пет дни преди датата на термина, Надежда получава контракции. Дежурният лекар в болницата установява, че с бебето има проблем. Налага се спешно секцио. Родителите твърдят, че екипът се е забавил, а това е довело до тежки увреждания при детето. „Д-р Иванов дойде, видя, че нещата са се усложнили. Изчезна за 10 минути и впоследствие стана ясно, че е отишъл за 10 минути да си подрежда операционната, защото е нямало инструменти, нямало е нищо, за да стартира операция. От момента на пристигането ни в болницата до момента, в който започва спешната операция, минават повече от 50-60 минути”, спомня си Надежда.

Според адвокатката на родителите времето, за което бебето трябвало да бъде извадено, е между 5 и 8 минути.

През това време тоновете на плода падат драстично. Изара се ражда без дихателна и сърдечна дейности. Налага се да бъде интубирана.

„Беше в изключително тежко състояние. Не можеше да затвори клепачите си, не можеше да затвори устата си, едва помръдваше ръчичките си, краката бяха почти сковани”, казва майката.

Изара умира преди няколко седмици от пневмония. Родителите ѝ са завели иск и срещу доктора, който е следил бременността, и срещу болницата.

Д-р Иванов отказа да застане пред камера, но в писмен отговор той и ръководството на лечебното заведение отговарят, че „Цезаровото сечение на Надежда е извършено незабавно. При раждането детето е поето от неонатолог и са извършени реанимационни дейности в пълен обем“. От Изпълнителна агенция „Медицински надзор” не са открили нарушения.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5546 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини