За да успее да прогледне с окото си, уцеленото със стрела момиче, ще претърпи няколко операции

  • 17 юли 2023 20:49

  • 1458
  • 0
За да успее да прогледне с окото си,  уцеленото със стрела момиче, ще претърпи няколко операции
© УМБАЛ Александровска
Слушай новината Слушай новината

Лекари успяха да спасят окото на дете, уцелено със стрела при игра с лък. 12-годишното момиче е прието по спешност в УМБАЛ „Александровска“ в събота. Предстоят нови интервенции, но лекарите се надяват, че все пак ще успеят да спасят част от зрителната функция на окото.

До инцидента се стига след игра на стрелба с лък между Теодора и брат ѝ. 12-годишното момиче е транспортирано от Габрово до клиниката по очни болести в Александровска болница с рана на очната ябълка.

"Това е прозрачната част на окото, която е била разкъсана от единия си до другия си край на окото. Осъществено е зашиване на роговицата с почистване на подлежащите структури. В момента при детето текат антибиотици", заяви доц. Невяна Велева от Клиника по очни болести в УМБАЛ''Александровска'' пред БНТ.

Спасиха окото на дете, пострадало при игра с лък

А за да успее да прогледне с окото си, на Теодора ще са необходими още няколко операции.

"При децата всичко протича по-тежко и много по-тежък е възпалителният оток, които може да очакваме след една травма и една навременно осъществена интервенция. След няколко години би могла да се осъществи някаква кератопластика, присаждане на роговицата и тогава евентуално може да очакваме едно по-добро зрение", заяви доц. Невяна Велева.

Апелът към родителите е да внимават с какво играят децата им.

"Едно от последните дечица, което беше в нашата клиника е една госпожица Симона. Тя беше наранила окото си докато се е опитвала да отвори опаковката на кашкавал самичка вкъщи", каза още доц. Невяна Велева.

Само за около година в отделението тежките травми при подобни случаи са четири.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1458 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини