Тежък недостиг на медицински сестри и в детската кардиология

  • 23 май 2023 07:31

  • 426
  • 0
Тежък недостиг на медицински сестри и в детската кардиология
© Novini.bg/ Canva

У нас годишно се раждат около 600 деца с вродени сърдечни малформации, или 1 на сто от всички новородени. От около 100 хиляди новордени в света 380 с вродени сърдечни пороци нуждаят от операция в първата година. Тоест в България от операция в първата година се нуждаят 230 малки пациенти с кардиопатия или вроден сърдечен порок.

 25 на сто от нашите пациенти са спешни, това често са живозастращаващи състояния, сподели за БНР д-р Любомир Димитров от НКБ. И още:

"Дори в годините, когато бяхме зад "желязната завеса" българската кардиология и кардиохирургия бяха на много добро ниво в областта на вродените сърдечни малформации при децата. Първата животоспасяваща интервенционална катетърна процедура в света при децата с рядкото заболяване - транспозиция на големите артерии, се извършва пред 1966 г. от Бил Рашкин. В България същата процедура е извършена пред 1972 г. от д-р Илиев. През 1995 г. в България се извършва първата радиофреквентна катетърна аблация при дете. Същата е извършена една година по-рано във Франция. Така, въпреки изолираността ни, ние сме вървели много плътно с бързоразвиващата се детска кардиология в Европа", разказа още д-р Димитров.

Ще останем ли без медицински сестри: Сравнение между една германската заплата с тази у нас

"Една от основателките на Европейската асоциация по детска кардиология е нашата учителка проф. Дария Величкова и то в период, в който връзките ни със Западния свят са били много затруднени.  Винаги сме следвали върховите постижения в детската кардиохирургия.

Последните години обаче има изоставане в интервенционалната кардиология, и в хирургията, и в диагностиката от европейските и световните тенденции. Основната причина е, че нашата специалност е изключително скъпа. Имаме интерес от страна на младите лекари, но водещ е кадровият проблем, и то не само при нас.

Липсата на среден медицински персонал, на медицински сестри изобщо в здравеопазването е водещ проблем не само в България, а и по света", отчете още д-р Димитров.

По думите му голяма грешка е било премахването преди години на профила - медицински сестри за деца и сега всички медицински сестри завършват в един общ профил. Липсата на тясно профилирани медицински сестри води до изключително тежка криза в цялото детско здравеопазване.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
426 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини