Медици от Русе настояват градът да е база за медицински хеликоптери

  • 14 март 2023 10:37

  • 404
  • 1
Медици от Русе настояват градът да е база за медицински хеликоптери
© Novini.bg/ Canva
Слушай новината Слушай новината

Една от базите за медицински хеликоптери да е в Русе, предава БНТ.

За това настоява ръководството на една от университетските болници в дунавския град. Мотивът - Русе е стратегически център и има нужда от въздушни линейки за спасяването и транспортирането на пациенти.

"С изненада разбрахме, че Русе не е планиран като оперативна база. Оперативна база е мястото, където домуват хеликоптерите с екипи от парамедици, лекари, пилоти, диспечерски пункт и т.н. Отделно от това, хеликоптерните площадки е най-разумно да са близо до лечебните заведения. Русе като най-големия дунавски град, като стратегически център, е нужно да има такава база и ако разсъждаваме от гледна точка на националната сигурност", заяви Алис Муртезова, административен директор на УМБАЛ - Русе.

"Русе е най-големият град на Дунава, разполага с две университетски болници, които могат да окажат всякакъв вид помощ. Русе е печално известен и в статистиката на пътно-транспортните произшествия, мисля че сме на челно място в страната. Трафикът нарасна, може би, около 10 пъти последните години. Всичко това говори достатъчно ясно, че Русе е мястото, където такъм център задължително трябва да има. И не мога да разбера логиката на министерствата, които планират това нещо защо не е предвиден", допълни Цветан Райчинов, председател на районната колегия на Български лекарски съюз.

Цветелина Кирилова
404 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.04.05 | 16:47

1
Много сте накрая ,преместете града по навътре

Добави коментар

Водещи новини