Министър Меджидиев: Двата хеликоптера-линейки, които ще бъдат осигурени чрез лизинг, ще бъдат разположени в Долна Митрополия и „Враждебна“

  • 28 февруари 2023 15:50

  • 1282
  • 0
©
Слушай новината Слушай новината

Обиколили сме болниците в цялата страна, за да установим къде има възможност да се изградят хеликоптерни площадки за спешната помощ по въздуха. Уточнени са местата с болници, които могат да осигурят услугата за площадки за кацане на медицински хеликоптер. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев след заседанието на междуведомствената работна група, ангажирана с въвеждането на спешна медицинска помощ по въздух у нас, предаде репортер на Novini.bg.

"Очаква се до края на 2025 г. да дойдат още 6 хеликоптера, плюс тези, които ще бъдат взети на лизинг", допълни здравният министър.

„Съгласно Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) има пет бази за разполагане на вертолети. Машините ще бъдат разположени на територията на летище „Долна Митрополия“ в Плевен и „Враждебна“ в София. Там има оперативна база, където могат да се съхраняват медицински хеликоптери. Предстои да бъде конкретизирано къде точно ще бъде изградена базата“, каза генерал Златко Златев, директор на Държавния авиационен оператор, който е член на междуведомствената работна група към Министерство на здравеопазването.

По думите на д-р Асен МеджидиевАсен МеджидиевД-р Асен Меджидиев е роден през 1968 г.   Завършва медицина към Висшия медицински институт в програмата за обучение на лекари вече работи. „Избраните лекари ще трябва да преминат 3-месечен курс в катедра "Авиационна медицина" към ВМА. Стараем се в най-кратки срокове да имаме два медицински хеликоптера, които ще купим на лизинг“, уточни здравният министър.

Обучават екипи за медицинските хеликоптери във ВМА

„Първоначално ще ни трябват 10 медицински екипа, които ще включват лекар и медицинска сестра. Те ще бъдат анестезиолози-реаниматори“, уточни той.

„По отношение на полетите, те ще се провеждат само през деня, засега. Няма възможност инструментално да се лети нощем. За в бъдеще ще разработим и това“, стана ясно по време на брифинга.

„Ние и сега имаме възможност, дори с по-малкото площадки да има къде да се кацат хеликоптерите и сега, а именно в София и Варна. Стараем се по най-бързия начин да изградим необходимата инфраструктура за медицинските халикоптери. Надявам се да не попречи по някакъв начин от страна на други ведомства“, каза още здравният министър.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1282 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини