Педиатрията - най-желана специалност сред младите лекари в МУ-София

  • 16 февруари 2023 10:57

  • 346
  • 1
Педиатрията - най-желана специалност сред младите лекари в МУ-София
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Педиатрията е най-желаната специалност за младите лекари от випуск 2022. Това съобщиха от Медицинския университет в София.

Тенденцията все повече специалисти да остават да се реализират в България след завършването вече е устойчива, сочи анкета сред завършващите учебното заведение. Последният випуск ще се дипломира на 21 февруари. Завършват 751 специалисти, от които 293 са българи. Отличниците са 107. Носителите на наградата за пълно отличие “Златен Хипократ” са две млади лекарки - Айлин  Фейзулова и Жана Адиб Саад. Те ще получат и парична награда от 2000 лева от наследството на дарителя д-р Андрей Георгиев.

За първи път като най-желана специалност е посочена педиатрията, показват данните от анкетата, която Медицинският факултет прави сред българите от всеки завършващ випуск. В нея 12,4% са заявили, че ще работят в детското здравеопазване. Това е ръст с повече от 7% в сравнение с предходния випуск. 

Подредбата на интересите на младите лекари продължава с кардиология (9%), хирургия (8,7%), вътрешни болести (7,3%), акушеро-гинекология (7%), анестезиология и интензивно лечение (6%),  гастроентерология (5%) и т.н. Почти всички (87%)  се виждат като лекари в клиничната практика. И в този випуск се отчита скок на желаещите да са общопрактикуващи лекари – от 5,9% в миналия випуск, сега са 8%. Но под 1% е резултатът за спешна медицина. Леко повишаване се наблюдава на процента желаещи да се занимават с научна работа (3%).

Анкетата показва и още една добра новина - в три поредни випуска се наблюдава устойчива тенденция на увеличаване броя на оставащите в България, отбелязват от МУ-София. В новия випуск те вече са 50%. Като най-силен мотив да останат в България абсолвентите отново посочват семейството и приятелите, както и дълга към родината.

Доц. Ат. Мангъров за novini.bg: Педиатрите намаляват, младите искат специалности с хитро финансиране и щедри клинични пътеки

Сред желаещите да заминат продължава да спада процентът на тези, които избират САЩ (10%) и съответно се увеличава интересът към страните от ЕС (71%). Няма промяна в причините за напускане - по-високо заплащане, по-добра здравна система и техническо оборудване.

По традиция тържествената церемония по връчването на дипломите на младите лекари ще се състои в Зала 1 на НДК в присъствието на ръководствата на Медицинския университет и Медицинския факултет, семействата на абсолвентите, политици, общественици, директори на здравни заведения  и др. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
346 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.02.16 | 15:21

1
ветеринарна медицина

Добави коментар

Водещи новини