Д-р Благомир Здравков: Националната педиатрична мрежа по места също има нужда от надграждане

  • 21 декември 2022 18:03

  • 352
  • 1
Д-р Благомир Здравков: Националната педиатрична мрежа по места също има нужда от надграждане
© bTV
Слушай новината Слушай новината

Мотивът ми да се съглася да бъда министър на здравеопазването беше поканата от проф. Габровски. Това е огромно професионално предизвикателство и признание. Това заяви Д-р Благомир Здравков, директор на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев"в предаването „Лице в лице“. 

Аз съм човек, който никога не се е притеснявал от битки и трудни решения. Доказал съм го в професионалния си път. Детското здравеопазване е мой основен приоритет, каза още той.  

Екипът от Министерство на здравеопазването работи за детската болница. Има много стъпки до реалното стартиране на строежа. Детското здравеопазване не се свежда само до въпроса за детска болница. Дори да направим блестяща болница, има значение инфраструктурата, националната педиатрична мрежа по места. Тя също има нужда от надграждане, това може да гарантира достъп на деца до медицинска помощ, отбеляза д-р Здравков. 

Той уточни, че теренът, на който ще бъде изградена Националната детска болница е в Горна баня.

Изпълнителят на обществената поръчка за строеж на нова детска болница връща 8.5 млн. лв. на държавата

Д-р Здравков коментира, че липсата на медицински хеликоптери у нас се дължи на некомпетентност на възлагане на обществена поръчка. 

Авиационната спешна медицинска помощ трябва да е надграждане на системата за спешна мед помощ. Когато тези компоненти не са добре осмислени става това, допълни д-р Здравков. 

Относно зачестилите случаи на инфекции при децата д-р Здравков обясни: Сезонен пик на инфекции. Има доста голяма запълняемост на леглата. Няма дефицит на детски легла. Няма върнати деца. По-голямата част от децата при нас минават с амбулаторни назначение. Има проблем с дефицит на лекарствата.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
352 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.12.21 | 18:33

1
На този пък толкова да му личи че е гей от село карлово

Добави коментар

Водещи новини