Медицински университет - Варна поема управлението на УМБАЛ „Св. Марина“ за нов 5-годишен период

  • 28 октомври 2022 15:44

  • 1912
  • 1
Медицински университет - Варна поема управлението на УМБАЛ „Св. Марина“ за нов 5-годишен период
© Медицински университет – Варна
Слушай новината Слушай новината

Медицински университет-Варна поема управлението на УМБАЛ „Света Марина“ за нов, 5-годишен период. Проф. д-р Валентин Игнатов, ректор на МУ – Варна и д-р Асен Меджидиев - служебен министър на здравеопазването, подписаха договор за предоставяне правата на едноличния собственик на капитала по управлението на Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Света Марина“ ЕАД на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна на тържествена церемония в Първа аудитория на университета.

Присъстваха всички членове на Академичния съвет, ръководството на университетската болница и представители на здравното министерство.

„Подписването на този договор е прецедент в историята на българското здравеопазване след разделянето на университетите и университетските болници. Вярвам, че и през новия период, за който на университета е предоставено управлението на университетската болница, ще бъдат постигнати отлични и значими резултати от това взаимодействие не само за университета и болницата, но и за българските медицинско образование и наука и за българското здравеопазване“, каза в заключение проф. Игнатов.

Сменят ръководството на Александровска болница

Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев сподели пред присъстващите в залата, че поводът, който ни събира днес е изключително важен не само за здравеопазването във Варненска област, но и за цялата здравна система в страната.

„Това е много важен момент и за двете институции. Убеден съм, че това ще подпомогне значително образователния процес на бъдещите медици. Това ще повиши квалификацията на младите ни колеги и ще ги подготви за многото предизвикателства в нашата професия“, допълни министърът.

Отлични са резултатите на университетската болница „Света Марина“ и за периода 1 януари – 30 септември 2022 година. Без задължения към държава, община и персонал. Без просрочени задължения. Това стана ясно от отчета на проф. д-р Силва Андонова, изпълнителен директор на най-голямата лечебно-диагностична структура в североизточна България, обслужваща пациенти от цялата страна. Преди подписването на договора, министър Меджидиев посети варненската университетска болница и се запозна с отличните условия на работа и високоспециализираната апаратура, с която са оборудвани клиниките и лабораториите.

Визитата завърши в Музея по история на медицината, където министърът и екипът му запознаха с богатата експозиция и изслушаха кратка беседа. Музеят, който е единствен по рода си в България, е един от многото уникални и успешни съвместни проекти между Медицински университет – Варна и УМБАЛ „Света Марина“.

Мая Йорданова
1912 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.28 | 17:16

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини