Липса на педиатри в страната

  • 30 септември 2022 07:05

  • 422
  • 1
Липса на педиатри в страната
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Има сериозна липса на педиатри в страната, предава БНТ.

Детските лекари или така наречените педиатри са изключително важен елемент от здравната система на България. Освен с голямата отговорност, която носят, в практиката си те се сблъскват и с много трудности.

"Големият брой дежурства, това че трябва да работят на две и повече работни места, защото и те имат семейства, които трябва да издържат, контактът с родителите, които много пъти са нетолерантни, нетърпеливи и ние трябва да ги успокоим. Точно тези неща може би отдръпват младите специалисти към избора на тази хубава и благородна професия. И е хубаво да се стремим да се развиваме и да няма този дефицит, който настъпва", заяви д-р Ани Гьошева, лекар-специализант.

Лекари спасиха бебе със сърдечна недостатъчност, тежащо 970 грама

Недостигът на кадри е най-сериозният проблем пред работещите с деца лекари.

"Даже с всяка следваща година е все по-осезаем. Тук е хубаво да се вметне, че много хора не знаят, но поставят педиатрите под един знаменател. Всъщност можем да ги разделим на три нисши. Това са общо практикуващите лекари в доболнична помощ, които могат да работят с деца, лекарите специалисти и лекарите работещи в болничната помощ", допълни д-р Ани Гьошева.

Във всяко едно от тези звена има трудности, които ги превръщат в непривлекателни за младите лекари. При общопрактикуващите лекари например често проблемите опират до липсата на достатъчно средства при прегледи, или застаряващата възраст на лекуващите.

"Голяма част от общопрактикуващите лекари са над 60 годишна възраст. Предвид ковид пандемията се пенсионираха и много деца останаха без личен лекар и се разпръснаха по другите практики", добави д-р Ани Гьошева.

Младите лекари имат своите предложения, с които специалността да бъде по-привлекателна.

"На първо място е финансовото стимулиране, дали под формата на стипендии, дълго време детското здравеопазване беше в най-долната нисша на заплащане. Последните месеци виждаме, че все повече се приоритизира. Надяваме се да вървят нещата и занапред така и да се запълни кадровият дефицит", поясни д-р Ани Гьошева.

Все пак педиатрите отбелязват, че в последните месеци средствата отделяни за така наречените детски пътеки се увеличат. Това отбелязват и от здравното министерство.

В периода от 2019 година до момента е налице постоянна тенденция за ръст на цените на клиничните пътеки, като това е особено осезаемо при клиничните пътеки в областта на неонатологията, педиатрията и АГ.

Лични лекари се оборудват с паник бутони

От ведомството цитират още данни на Евростат от 2020 година според които България е с добра осигуреност с педиатри.

Осигуреността с педиатри в България е 20,4 на 100 000 души население, с което страната ни заема 11 място сред държавите членки на ЕС.

И все пак от 2009 година едва 337 лекари са придобили специалност Педиатрия, като това прави средно по около 25 души годишно.

Росица Валентинова
422 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гост

2022.09.30 | 08:41

1
За 800-1000 лв няма и да ги има, заплатите тук не се променят, само цените, при тази ситуация на трудовия пазар ще е все по празно

Добави коментар

Водещи новини