Здравният министър уволни шефа на една от най-големите болници у нас

  • 16 септември 2022 15:55

  • 6622
  • 3
Здравният министър уволни шефа на една от най-големите болници у нас
© Булфото (архив)

Поради влошената работна атмосфера в УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков” ЕАД, гр. София, и констатирани нарушения в организацията на лечебната дейност, в т.ч. създаване на опасност от възникване на значителни щети за лечебното заведение и персонала, министърът на здравеопазването д-р Асен МеджидиевАсен МеджидиевД-р Асен Меджидиев е роден през 1968 г.   Завършва медицина към Висшия медицински институт в освободи временно изпълняващия длъжността директор на университетската болница – проф. Николай Димитров. Проф. д-р Николай Димитров беше назначен на 18 юли 2022 г. до провеждане на конкурс по Закона за публичните предприятия. Конкурсът беше обявен на 2 септември 2022 г., като кандидатите могат да подават концепциите си за управление до 20 септември 2022 г.

До освобождаването на проф. Димитров, броени дни преди провеждане на конкурса, се стигна след извършена проверка на 22.08.2022 г. от Столичната регионална здравна инспекция и след поредица от уволнения на служители и утвърдени кадри на лечебното заведение.

Проверката на СРЗИ констатира настаняване на пациенти в новоизграденото крило на лечебното заведение без съгласуване с компетентните институции и без да са взети мерки за тяхната безопасност. Действията на изпълнителния директор са в нарушение на закона и крият сериозен риск за живота и здравето на пациентите, настанени в новопостроения блок.

Асен Меджидиев посочи коя ще бъде основната цел на здравното министерство, докато той е министър

Освен проблемите, констатирани в проверката на експертите на СРЗИ, в МЗ постъпиха серия от сигнали за неправомерни уволнения на доказани и утвърдени кадри на УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков”. Уволненията са извършени от директора на болницата проф. Николай Димитров и са направени без предизвестие. С някои служители правоотношенията са били прекратени докато са били в законоустановен отпуск по болест.

Министерството на здравеопазването не може да толерира действия, които поставят в сериозен риск организацията на медицинската помощ, уронват престижа на лечебното заведение, в т.ч. създават неблагоприятна работна атмосфера и застрашават сигурността на пациентите.

До приключването на конкурса за избор на нов изпълнителен директор, длъжността ще бъде поета от проф. д-р Валентин Говедарски, който досега е изпълнявал длъжността Началник на клиниката по Съдова хирургия и чийто професионален стаж изцяло е свързан с болница „Проф. д-р Александър Чирков“ (Света Екатерина). 

Предстои и провеждането на самия конкурс за номиниране и избор на членове на Съвета на директорите на лечебното заведение, като същият е насочен към всички кандидати, отговарящи на поставените от Закона за публичните предприятия изисквания.

Последвайте канала на

Владимир Василев
6622 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Анонимен

2022.09.23 | 15:14

3
Ние сме зад проф.Димитров
Еми...

2022.09.17 | 11:55

2
Поредното тикво-комундрелско уволнение.
Др.гелев

2022.09.16 | 17:15

1
А кога министъра ще уволни онзи некадърник и пияница ,,шефо, на срзи данчо пенчев от село лешница

Добави коментар

Водещи новини