Преустановява се плановият прием и операции в МБАЛ - Шумен

  • 25 януари 2022 15:10

  • 1076
  • 1
Преустановява се плановият прием и операции в МБАЛ - Шумен
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Преустановява се плановият прием и операции в МБАЛ - Шумен, решиха на заседание днес членовете на Областния кризисен щаб, предаде БТА. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973


Останалите решения на щаба са свързани с подобряване и засилване на контрола на въведените противоепидемични мерки, на предписаната задължителна карантина на контактни лица и поставени в изолация болни, не само от страна на РЗИ и ОД на МВР в Шумен, но и от кметовете на общини в областта. Решенията на Областния кризисен щаб ще са в сила от 27 януари до 7 февруари, съобщи на брифинг след заседанието заместник областният управител Сашо Евлогиев.

Той уточни, че преустановената планова дейност в МБАЛ - Шумен няма да важи за диагностицирането и лечението на пациенти с онкологични заболявания, за дейности по асистирана репродукция и раждания, продължително лечение и психиатрична помощ.


Директорът на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов каза, че спирането на плановия прием в болницата е за кратък срок и се въвежда заради това, че голяма част от персонала на лечебното заведение е под карантина, а част от него са и болни.

Рекордните 209 нови случаи на COVID-19 са потвърдени през изминалото денонощие в Шуменско. Това е най-високата бройка на новодиагностицирани с вируса от началото на пандемията в региона, съобщи на брифинга директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Калоянова.

Четиридесет и пет деца и младежи до 18 години са сред новодиагностицираните с COVID-19, или около 20 процента от общия брой на заразените за денонощие в Шуменско. "Към момента активните случаи в региона са 1218, от които 108 са на болнично лечение, а под карантина са 1856 жители на областта", отбеляза Калоянова.

Шуменска област продължава да изостава в имунизационния процес. Вчера са поставени само 107 дози ваксини срещу COVID-19. Намаление на приложените ваксини се наблюдава и на седмична база. От 17 до 23 януари са поставени 2068 ваксини, а предходната седмица - 3545 броя. Със завършен имунизационен курс са 38 923 жители на областта, или 22,60 процента от населението в Шуменско, допълни Калоянова.

Остава присъственото обучение в Пернишко, предложен е обаче вечерен час

В община Шумен под карантина са 622 ученици, а в община Велики Преслав - 89. Общо 18 паралелки в двете общини са карантинирани, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Светлана Милева. Тя изрази увереност, че всички ученици в Шуменско ще завършат безпроблемно първия учебен срок, който приключва след дни. След това предстои междусрочна ваканция, епизоотичната обстановка в учебните заведения би трябвало да се подобри и безпроблемно и присъствено да започне вторият срок в училищата в областта, каза Милева.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Павлова
1076 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2022.01.25 | 18:32

1
Всички български граждани трябва да заведат дела срещу правителството на България заради геноцидни практики. Всяка организация и институция в България трябва да направи същото. Сатанистите, които сега управляват България - правителството и престъпника-президент, трябва да бъдат спрени, съдени и изритани от територията на независима България.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини