СЗО: Богатите страни може отново да започнат да трупат запаси от ваксина срещу COVID-19 заради Омикрон

  • 09 декември 2021 16:39

  • 543
  • 1
СЗО: Богатите страни може отново да започнат да трупат запаси от ваксина срещу COVID-19 заради Омикрон
© Getty images (архив)

Богатите страни може отново да започнат да трупат запаси от ваксини срещу COVID-19, опитвайки се да увеличат наличностите си заради новия вариант на коронавируса, и с това да застрашат глобалните доставки, предупреди днес директорката на отдела за имунизации и ваксини към Световната здравна организация (СЗО) Кейт О'Брайън, цитирана от Ройтерс.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1288

През последните няколко месеца доставките по програмата на СЗО и Алианса за ваксини (ГАВИ) за споделяне на ваксини - КОВАКС - се увеличиха, благодарение на дарения от богати страни и след като Индия облекчи ограниченията за износ на ваксини.

Действията на Делхи позволиха на индийския Серумен институт да поднови доставките, основно за програмата КОВАКС, на произвежданата от него ваксина "АстраЗенека".

На пресконференция О'Брайън каза, че трябва да се направи всичко необходимо, за да може доставките на по-големи количества ваксина да продължат.

"Докато се ориентираме в ситуацията с Омикрон, каквато и да се окаже тя, има риск глобалните доставки отново да бъдат насочени към трупането на запаси от държави с високи доходи", понеже те се опитват да запазят възможностите за ваксинация на своите граждани.

СЗО оповести официално колко време трае имунитетът от ваксините

Преди това тя каза, че голям проблем за КОВАКС са били даренията от богати страни на ваксини срещу коронавирус, чиито срок на годност изтича сравнително скоро и отбеляза, че в някои богати държави е имало високи нива на разхищение на ваксини.

От февруари насам по програмата КОВАКС са изпратени повече от 610 милиона дози ваксина на 144 държави или територии, според информация на сайта на ГАВИ.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
543 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2021.12.09 | 17:36

1
Геноцидът "Ковид" трябва да се блокира сега. Българското правителство трябва да обяви неподчинение на СЗО и да забрани дейността на тази терористична организация на територията на България. Всички свързани с геноцида "Ковид" лица, организации и институции трябва да се премахнат от територията на България. Те трябва да се третират като национални предатели и терористи. България трябва да влезе в режим на национално спасение и да се бори за запазване на българската независимост и българския народ.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини