Кипър подготвя болниците за Омикрон

  • 29 ноември 2021 07:52

  • 668
  • 0
Кипър подготвя болниците за Омикрон
© Pixabay

Кипър предприема спешни мерки за готовност на болниците за реакция на фона на безпокойството от появата на новия вирус Омикрон. Под карантина с отрицателни първи тестове са 11 кипърски граждани, които са се прибрали от рисковите африкански страни, предаде БНР.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 526

Всички планови и неспешни операции се преустановяват, за да могат държавните болници да се подготвят за възможно увеличаване на хоспитализираните с коронавирус и особено при риска от новата мутация. 

Част от пациентите в държавните болници ще бъдат преместени в частни лечебни заведения, за да се осигури леглова база и държавните болници да се справят в случай на влошаване на епидемиологичната ситуация.

Тези решения обяви здравният министър Михалис Хаджипанделас след извънредна среща в неделя. В нея участваха ръководствата и експерти от здравното министерство и Организацията на държавните здравни служби (OKYPY), както и изпълнителните директори на осемте държавни болници в страната.

Експерти: Омикрон има много повече мутации от Делта

„В момента по официални данни на ЕС Кипър е сред първите места по спад на хоспитализациите и искаме да запазим тази позиция”, подчерта министърът.

11 души са се прибрали в Кипър от осемте рискови за новия вирус африкански държави, за които в петък бе издадена забрана за влизания в страната. Тя не важи за кипърски и европейски граждани и техните семейства. Всички новопристигнали са дали отрицателен тест за вируса, предстои да преминат и втори тест.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 526
Теодора Александрова
668 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини